Mainos

Ranska ja Ruanda palauttavat diplomaattisuhteet

Ranska ja Ruanda ovat palauttaneet diplomaattisuhteensa, kertoo ranskan valtionjohtoa siteeraava uutistoimisto Agence France-Presse. Ruandasta tuli myös Kansainyhteisön 54. jäsen, kun Trinidad ja Tobagon pääkaupungissa Port of Spainissä pidetty kokous hyväksyi sen jäsenhakemuksen.

Ruanda katkaisi diplomaattisuhteensa Ranskaan lokakuussa 2006. Ruandan presidentti Paul Kagame oli suivaantunut ranskalaisen tutkintatuomarin selvitykseen, joka yhdisti hänet maan entisen presidentin Juvénal Habyarimanan salamurhaan.

Habyarimana kuoli, kun häntä kuljettanut lentokone ammuttiin alas 6. huhtikuuta 1994. Murha toimi alkusysäyksenä Ruandan kansamurhalle.

Ranskalaistuomari tutki salamurhaa, koska koneen miehistö oli ranskalaisia. Myös miehistö sai surmansa koneen maahansyöksyssä.

Tutkintatuomari Jean-Louis Bruguière määräsi yhdeksän korkea-arvoista ruandalaista pidätettäviksi. He ovat Kagamen lähipiiriä ja avustajia.

Ruanda vastasi syytöksiin julkaisemalla tutkimuksen, jossa väitetään, että Ranska koulutti äärihutuja. He syyllistyivät noin 800 000 tutsin ja maltillisen hutun kansanmurhaan sadan päivän aikana 1994.

Kansainyhteisöön liittyminen pesäero Ranskaan

Ruandan liittyminen Kansainyhteisöön on herättänyt paljon vastustusta muun muassa Britanniassa. Kriitikot ovat pitäneet maan ihmisoikeustilannetta liian heikkona.

Kansainyhteisöön kuuluu Britannian entisiä alusmaita, jollainen Belgian entinen siirtomaa Ruanda ei ole. Siihen on tosin 14 vuotta sitten liittynyt eteläisessä Afrikassa sijaitseva Mosambik, joka on entinen Portugalin siirtomaa.

Mosambik ja Ruanda tavoittelevat Kansainyhteisön jäsenyydellä muun muassa erilaisia kauppaetuja. Ruandan jäsenyyshankkeen on kuitenkin arveltu liittyvän myös maan kiistoihin Ranskan kanssa.

Britannia ja niin ikään Afrikan siirtomaaisäntiin kuulunut Ranska kamppailevat vieläkin siitä, mitkä Afrikan maat ovat niille läheisiä. Ruanda on jo muuttanut koulujensa opetuskielen ranskasta englantiin. Myös tämä ratkaisu liittyi Ranskan kanssa virinneisiin riitoihin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.