Ranska ja Britannia sopivat sotilasyhteistyöstä

Britannian ja Ranskan mukaan Euroopan unionille pitäisi luoda kyky itsenäiseen sotilaalliseen toimintaan, jotta se voisi puuttua kriiseihin. Toiminnan tueksi olisi saatava "uskottavat sotilaalliset voimat".

Maat julkaisivat tänään yhteisen lausunnon Euroopan tulevasta puolustus- ja turvallisuuspolitiikasta. Lausunto syntyi Ranskan presidentin Jacques Chiracin ja Britannian pääministerin Tony Blairin kaksipäiväisten neuvottelujen jälkeen Saint Malossa, Ranskassa.

Britannia ja Ranska ilmoittivat myös aloittaneensa "uuden aikakauden" sotilaallisissa suhteissaan. Maiden puolustusministerit allekirjoittivat alustavan sopimuksen, joka sallii yhteiset operaatiot Ranskan, Britannian ja muiden Nato-maiden alueen ulkopuolella.

Ranskan rannikon edustalle ankkuroiduilla brittisotalaivalla allekirjoitettua sopimusta pidetään tärkeänä uuden eurooppalaisen puolustusjärjestelmän ja puolustusidentiteetin luomiselle. Puolustusministerit Alain Richard ja George Robertson korostivat, että aikeet yhteistyöstä eivät ole pelkkiä sanoja. Molempien maiden sotilaat osallistuvat myöhemmin tässä kuussa Makedoniassa alkavaan Nato-operaatioon, jonka tarkoituksena on taata Kosovossa olevien Etyjin tarkkailijoiden turvallisuus.

Kyseessä on ensimmäinen Nato-operaatio, jota Ranska komentaa. Operaatioon osallistuu myös saksalaisia ja hollantilaisia sotilaita.

Tavoitteena eurooppalainen puolustus- ja turvallisuusjärjestelmä

Blair ja Chirac olivat jo eilen yhtä mieltä tarpeesta rakentaa eurooppalainen puolustus- ja turvallisuusjärjestelmä. Sen pohjaksi he kaavailevat Amsterdamin sopimusta. Lausunnon mukaan järjestelmässä otetaan huomioon yksittäisten maiden sitoumukset Natossa.

Jotta Euroopan unioni voisi tehdä päätöksiä ja hyväksyä sotilaallisia toimintoja, joissa Nato ei ole kokonaisuutena mukana, sille on luotava sopivat rakenteet ja kapasiteetti analysoida tilanteita ja harjoittaa strategista suunnittelua ilman tarpeetonta päällekkäistoimintaa, lausunnossa sanotaan. Tässä yhteydessä viitataan Länsi-Euroopan unionin WEU:n olemassaoleviin voimavaroihin.

Eurooppa tarvitsee lausunnon mukaan vahvistetut asevoimat, jotka voivat reagoida nopeasti uusiin riskeihin ja joiden tukena on kilpailukykyinen eurooppalainen puolustusteollisuus ja -teknologia. Britannia on ollut aikaisemmin haluton keskustelemaan eurooppalaisesta puolustus- ja turvallisuusjärjestelmästä. Blairin hallitus kuitenkin muutti kantaansa aiemmin syksyllä.
(STT-AFP-DPA-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat