Mainos

Ranska: Iranin ydinlaitoksiin tarkastusmahdollisuus

Ranskan ulkoministeri Dominique de Villepin (kuvassa) on kehottanut Irania allekirjoittamaan ydinsulkusopimuksen lisäpöytäkirjan, jonka perusteella voitaisiin tarkastaa epäilyttävät ydinlaitokset. Pöytäkirjan allekirjoittaminen olisi de Villepinin mielestä luottamusta lisäävä toimi.

Hän muistutti Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n pääjohtajan Mohammed ElBaradein vaatineen pöytäkirjan allekirjoittamista.

Iran on toistuvasti kiistänyt Yhdysvaltain syytökset ja monet epäilyt, joiden mukaan sen ydinohjelman tarkoituksena olisi tuottaa ydinaseita. Iran sanoo tuottavansa ydinvoimaa vain rauhanomaisiin tarkoituksiin.

Villepin saapui Teheraniin tänään yksipäiväiselle vierailulle. Keskustelunaiheisiin kuuluvat Irakin tulevaisuus ja Lähi-itä.

Iran kiisti puuttuvansa Irakin asioihin

Iranin ulkoministeri Kamal Kharazi torjui tänään Yhdysvalloissa esitetyt epäilyt iranilaisten agenttien soluttautumisesta Irakiin tukemaan islamilaisen valtion perustamista tavoittelevia shiiamuslimeja. Kharazin mukaan Iran ei puuttuu millään tavoin naapurimaansa sisäisiin asioihin.

New York Times -lehti kertoi irakilaisen maanpakolaisjärjestön aseellisen siiven, Badrin prikaatin, sekä Iranin vallankumouskaartista irrottautuneiden jäsenten siirtyneen Irakiin tukemaan uskonveljiään.

-Badrin prikaati on irakilainen liike, eikä siihen kuulu iranilaisia. Jokaisella irakilaisella on oikeus olla Irakissa ja vaikuttaa tulevaan hallintoon, Kharazi tarkensi.

Ulkoministeri varoitti samalla Yhdysvaltain joukkoja ylittämästä Iranin vastaista rajaa. Hän oli myös huolestunut tiedoista, joiden mukaan amerikkalaiset ovat solmineet aselevon Iranin hallintoa vastaan Irakista käsin taistelevan mujahedin-järjestön kanssa. Yhdysvallat ja EU ovat aiemmin luokitelleet liikkeen terroristijärjestöksi.

(MTV3-STT-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.