Mainos

Ranska haluaa varoittaa Irakia

Ranska haluaa, että YK:n turvallisuusneuvosto varoittaa Irakia "vakavista seurauksista", mikäli Irak ei kunnioita YK:n asetarkastuksia koskevia päätöksiä, ilmoitti Ranskan ulkoministeriön edustaja Anne Gazeau-Secret tänään.

Britannian pääministerin Tony Blairin edustajan mukaan Britannia on samoilla linjoilla. Blair on tutustunut YK:n pääsihteerin Kofi Annanin Irakin kanssa tekemään sopimukseen, kertoi tiedottaja, jonka mukaan YK:n keskeiset vaatimukset on kirjattu sopimukseen. Tiedottajan mukaan Britannian joukot kuitenkin pysyvät Persianlahdella kunnes on varmistunut, että Irak toteuttaa käytännössä sopimukseen kirjatut vaatimukset.

Venäjän presidentti Boris Jeltsin vetosi tänään YK:n turvallisuusneuvoston pysyviin jäsenmaihin, jotta nämä kannattaisivat yksimielisesti Annanin aikaansaamaa sopimusta. Jeltsinin mukaan jäsenmaiden solidaarisuus "takaa" sopimuksen toteutumisen. YK:n turvallisuusneuvoston - jonka pysyviä jäseniä ovat Ranska, Britannia, Venäjä, Yhdysvallat ja Kiina - on määrä käsitellä sopimusta tänään.

Ennen sopimuksen aikaansaantia Yhdysvallat ja Britannia uhkasivat Irakia ilmaiskuilla, mikäli Irak ei anna YK:n asetarkastajien tehdä työtään vapaasti. Venäjä, Ranska ja Kiina vastustivat iskuja.

Humanitaarista apua EU:lta Irakiin

EU lähettää humanitaarista apua Irakiin. EU:n komissio ilmoitti tänään, että 10 miljoonan ecun (noin 60 miljoonan markan) suuruinen summa varataan jaettavaksi seuraavien 10 kuukauden aikana. EU:n apu suunnataan aliravituille lapsille, maamiinojen uhreille, vesihuollon kunnostamiseen ja sairaaloille. Erityistä huomiota kiinnitetään vammaisiin ja orpoihin lapsiin.

EU:n komissio teki päätöksensä sen jälkeen kun YK ja Irakin johto pääsivät sopimukseen asetarkastusten jatkamisesta. EU:n katastrofiapuayksiköstä Echosta tuleva apu jaetaan yhteistyössä humanitaaristen järjestöjen kuten brittiläisten Caren ja Handicap Internationalin kanssa. Echo on myöntänyt Irakille humanitaarista apua yhteensä 218 miljoonaa ecua (1,3 miljardia markkaa) vuodesta 1991.
(STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.