Mainos

Ranska estää sotatoimet oikeuttavan päätöslauselman

Ranskan ulkoministeri Dominique de Villepin vakuutti YK:n turvallisuusneuvostolle Ranskan estävän sellaisen päätöslauselman hyväksymisen, joka oikeuttaisi sotatoimet Irakia vastaan.

De Villepinin mukaan valtioiden johtajien pitäisi osallistua päätöslauselmaehdotusta koskevaan äänestykseen.

Britannia: Irakin luovuttava aseista heti
Britannian ulkoministeri Jack Straw sanoi tänään YK:n turvallisuusneuvostolle, että asetarkastusten jatkaminen ilman tiukkaa Irakille asetettua aikarajaa on turhaa. -Edistys asetarkastuksissa on vain jäävuoren huippu, Straw sanoi.

Ministeri sanoi uskovansa, että Irakin hallintoa on painostettava vahvemmin, tai tähänastiset ponnistukset menevät hukkaan.

Yhdysvalloille ei lisätukea

YK:n turvallisuusneuvosto on yhä syvästi kahtiajakautunut Irakin kriisin kanssa. Tänään pidetty ja jännityksellä odotettu turvaneuvoston kokous, jossa esitettiin asetarkastajien uusin raportti, ei tuonut uusia kannattajia Yhdysvaltain sotaiselle linjalle.

Saksan ulkoministeri Joschka Fischer vaati myös rauhanomaista ratkaisua. -Rauhanomainen aseriisunta on mahdollinen ja on olemassa todellinen vaihtoehto sodalle, sanoi hän perjantaina omassa puheenvuorossaan.

Kiina oli myös odotetusti voimankäyttöä vastaan. Venäjän ulkoministeri Igor Ivanov sanoi myös omassa puheenvuorossaan, että uudelle päätöslauselmalle ei ole tarvetta.

Powell kriittinen

Yhdysvaltain ulkoministeri Colin Powell oli odotetusti varsin kriittinen Irakia kohtaan kokouksessa pitämässään puheenvuorossa. Hän ei ollut vakuuttunut asetarkastajien johtajan Hans Blixin raportista, jonka mukaan Irakin yhteistyö tarkastajien kanssa on parantunut.

Powellin mukaan raportti oli "luettelo yhteistyön puutteista". -Tämän olisi pitänyt tapahtua jo kaksitoista vuotta sitten, kuittasi Powell Irakin asennemuutoksen. Hän sanoikin, että Irakin vastahakoinen yhteistyö perustuu ainoastaan sodan pelkoon. Ulkoministeri Powellin mukaan Irak myöntyy vain sen verran, kuin on tarpeen sodan välttämiseksi.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.