Mainos

Ranska ei halua sotaa Irakiin

Ranskan presidentti Jacques Chirac sanoo, että Irakin sodan välttämiseksi on tehtävä kaikki mahdollinen. Hän vastustaa uutta päätöslauselmaa, jossa Irakia uhattaisiin voimatoimilla.

Ranskan presidentti Jacques Chirac sanoo, että Lähi-itä ei tarvitse uutta sotaa. Chiracin mukaan uuden sodan välttämiseksi olisi tehtävä kaikki mahdollinen. Chirac sanoi pitävänsä nykyisessä tilanteessa tarpeettomana uutta turvallisuusneuvoston päätöslauselmaa, jossa Irakia uhattaisiin voimatoimilla.

-Amerikkalaiset ystävämme haluaisivat, että (päätöslauselmaan) sisältyisi sotilaallinen puuttuminen tilanteeseen, jos Irak ei täytä velvoitteitaan, Chirac huomautti.

-Me olemme kuitenkin sitä mieltä, että sota on kaikkein kehnoin ratkaisu, Chirac sanoi.

Chirac sanoi, että Ranska on täysin tietoinen velvollisuuksistaan YK:n turvallisuusneuvoston pysyvänä jäsenmaana. Ranska on jo aiemmin ilmoittanut kannattavansa kaksivaiheista menetelmää YK:n turvallisuusneuvostossa. Aluksi olisi Ranskan mielestä hyväksyttävä päätöslauselma, jossa ilmoitetaan millä ehdoilla YK:n asetarkastajat menevät Irakiin. Jos välttämätöntä, hyväksyttäisiin toinen päätöslauselma, jossa Irakille ilmoitetaan, mitä tapahtuu, jos Irak ei noudata YK:n päätöslauselmia.

Yhdysvallat on ajanut yhtä päätöslauselmaa, jossa YK:n jäsenvaltioille annetaan oikeus voimatoimiin Irakia vastaan, jos se ei täytä tarkasti YK:n päätöslauselmia.

Amerikkalaiset ovat käymässä yhä ärtyneemmiksi siitä, että Ranska haraa itsepintaisesti amerikkalaista Irak-hanketta vastaan, kertovat amerikkalaiset virkamieslähteet. Lähteiden mukaan ulkoministeri Colin Powell aikoo olla "ystävällinen mutta luja" tavatessaan Yhdysvalloissa vierailevan Ranskan puolustusministerin Michele Alliot-Marien.

YK:n turvallisuusneuvostossa alkoi tänään keskustelu uudesta Irak-päätöslauselmasta.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.