Ranska ei enää aja suljettua puolustusydintä

Ranska on hylännyt ajatuksen EU:n sisäisestä suljetusta puolustusytimestä.

Ranska ei enää aja EU:n sisälle suljettua puolustusydintä, sanoo maan presidentti Jacques Chirac. Hän alleviivasi EU-huippukokouksen päätteeksi, että yhteistyön on oltava kaikille avointa. Jäsenmaiden enemmistö, Suomi mukaanlukien, on tätä vaatinut.

Monet maat ovat pelänneet, että EU:hun on syntymässä Ranskan ja Saksan vetämä suljettu puolustusydin. Siis ryhmä maita, joka itse päättäisi, keitä muita kelpuutetaan myöhemmin mukaan pidemmälle vietyyn puolustusyhteistyöhön. Nyt henki on kuitenkin se, että kriteerit sovittaisiin kaikkien jäsenmaiden kesken.

Pääministeri Matti Vanhasen mukaan useat EU-maat vastustavat myös sitä, että jo perustuslain hyväksymisen yhteydessä kirjoitettaisiin nimi-lista syvempään puolustusyhteistyöhön osallistuvista maista. Jos tämä hanke todella kaatuu, Suomellakaan ei ehkä ole niin kova kiire päättää, onko se mukana ensimmäisten joukossa.

- Tämä on meidän tavoitteemme, että jos unionille perussopimuksessa annetaan jotain uusia tehtäviä, ne astuvat tietenkin voimaan vasta silloin kun uusi sopimus astuu voimaan, Vanhanen kertoo.

Ja tuo sopimushan astuu voimaan aikaisintaan vuonna 2006.

Yhdysvallat on hermostunut siitä, että sen liittolainen Britannia on selvästi lähestynyt Ranskan ja Saksan ajamaa linjaa. Yhdysvaltain mukaan EU:n puolustushanke uhaa Nato:n tulevaisuutta.

Erityisen vihainen Yhdysvallat on siitä, että EU:lle ajetaan myös omaa esikuntaa. Ja tuosta hankkeestaan eurooppalaisen puolustuksen puuhamiehet, Ranska, Saksa, Luxemburg ja Belgia, sanovat pitävänsä kiinni.

Yhdysvaltain ulkoministeri Colin Powell onkin marraskuun puolivälissä tulossa Brysseliin puolustuskysymysten takia.

Powell vierailee Brysselissä 18. marraskuuta, kun jäsenmaiden ulkoministereillä on säännöllinen kokous. Lisäksi Nato-maat pitävät ensi viikolla ylimääräisen kokouksen, jossa keskustellaan puolustuksesta.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 17.10.2003)

Lue myös:

    Uusimmat