Mainos

Ranska aloittaa terroritutkimukset öljytankkeriräjähdyksestä

Tulipalo Jemenin rannikolla palavalla ranskalaisella supertankkerilla on saatu hallintaan. Sekä Ranskan että Jemenin viranomaiset sanovat, että on liian varhaista puhua terrori-iskusta.

Tulipalo Jemenin rannikolla palavalla ranskalaisella supertankkerilla on saatu hallintaan. Samaan aikaan selvitystyöt eilisen räjähdyksen syistä jatkuvat. Euronav-varustamo epäilee, että tankkeriin törmäsi tahallaan pienalus.

Sekä Ranskan että Jemenin viranomaiset kuitenkin sanovat, että on liian varhaista puhua terrori-iskusta
Pariisin yleisen syyttäjän virasto ryhtyy alustavasti selvittämään Jemenin edustalla tuleen syttyneen ranskalaistankkerin turman syytä. Tutkimusta tekee tiedustelupalvelu DST, joka myös lähettää asiamiehiään Jemeniin, kerrottiin oikeuslähteistä tänään.

Ranskan ulkoministeri Dominique de Villepin totesi aiemmin, että tankkerin sunnuntaisen räjähdyksen syy on edelleen epäselvä. Tutkijat ottavat toistaiseksi huomioon kaikki mahdollisuudet, myös terrorismin.

-Syyskuun 11. päivän jälkeisessä maailmassa tiedämme, että uhka koskee kaikkia maita, de Villepin sanoi RTL-radion haastattelussa.

Ranskan lipun alla purjehtineen 330-metrisen Limburg-tankkeri palo oli saatu tänään hallintaan. Jemeniläisten lähteiden mukaan rannikon edustalla oli myös havaittu useita öljylauttoja, joiden kokoa ei kuitenkaan vielä kyetty arvioimaan.

Ranskan presidentti Jacques Chirac keskusteli tapahtuneesta eilen puhelimitse jemeniläisen virkaveljensä Ali Abdullah Salehin kanssa. Presidentit sopivat ranskalaisten tutkijoiden osallistuvan selvitystyöhön Jemenissä.
Egyptiläinen al-Hayat lehti kertoi tänään, että tankkerin räjäyttäminen oli al-Qaida-verkoston työtä. Pakistanilaisiin lähteisiin tukeutuneen lehden mukaan järjestö halusi näin osoittaa kykenevänsä iskemään vielä yli vuosi Yhdysvalloissa tehtyjen terrori-iskujen jälkeen.

Toiset lähteiden mukaan al-Qaida halusi iskeä nimenomaan Jemeniä vastaan, koska maa on yhteistyössä amerikkalaisten kanssa pidättänyt al-Qaidan jäseniä. Limburg-tankkerin omistavan Euronav-yhtiön mukaan räjähteillä lastatulla veneellä hyökänneet terroristit todennäköisesti iskivät tankkerin. Myös Ranskan Jemenin-lähetystö oli aluksi tällä kannalla, mutta ulkoministeriö totesi myöhemmin, ettei syytä voida varmuudella sanoa.

Ammottava aukko tankkerin kyljessä

Ranskalaisen Limburg-tankkerin kyljessä on ammottava, miehenmentävä aukko, kertoi uutistoimisto AFP:n toimittaja tänään.

Hänen mukaansa aukon ympärillä metalli oli kuitenkin repeytynyt ulospäin, mikä viittaisi tankkerin sisällä tapahtuneeseen räjähdykseen. Joukko toimittajia seurasi veneessä, kun yhä savuavaa ja öljyä vuotavaa tankkeria hinattiin ulommas merelle Jemenin rannikon läheisyydestä. Aluksen sisältä näkyi edelleen liekkejä.

(MTV3-STT-AFP-DPA-Reuters)

(Seitsemän uutiset 07.10.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.