Mainos

Rankkasateista vahinkoja koko maassa

Rajut rankkasateet ovat aiheuttaneet mittavia vahinkoja koko maassa. Pahimpien sateiden alueilla vaikutukset alkavat olla suomalaisittain katsottuna katastrofi-luokkaa. Ilmatieteen laitoksen mukaan sateet jatkuvat maan etelä- ja keskiosassa.

Rankkasateet aiheuttivat torstaina useita tulvia, vesivahinkoja ja teiden sortumisia eri puolilla maata.

Uudellamaalla Vantaanjoessa ja Mäntsälänjoessa ylitettiin jo kevättulvan vedenkorkeudet, myös Porvoonjoen vesi oli korkealla ja nousi yhä.

Runsas vedentulo ei aiheuttanut henkilövahinkoja, mutta Tiehallinto kehottaa autoilijoita erityiseen varovaisuuteen sorateillä myös jatkossa.

Pahin tilanne oli Riihimäellä, missä Vantaanjoen vesi tulvi Peltosaaren kaupunginosan kaduille ja kellareihin. Kolmen kerrostalon sähköt katkaistiin tulvaveden uhatessa talomuuntajia, ja asukkaille järjestettiin ruokailumahdollisuus läheisellä koululla.

Vantaanjoen tulvaa yritettiin helpottaa vauhdittamalla virtausta siltarummuissa suurten sähköpumppujen avulla. Joen pinta on noussut sateiden alettua yli 180 senttiä, ja sen arvioitiin nousevan edelleen pari senttiä tunnissa.

Uudellamaalla tilanne huononi iltapäivän mittaan. Uudenmaan aluehälytyskeskukseen tuli iltaan mennessä reilut 30 vesivahingoista johtuvaa tehtäväilmoitusta. Pääkaupunkiseudulla tehtävät olivat lähinnä kellareiden tyhjäksi pumppaamisia.

Keski-Uudellamaalla hälytyksiä tehtiin noin 30. Lisäksi alueella oli ongelmia Kellokosken pumppaamon padossa suuren vesimäärän vuoksi.

Kanta-Hämeessä sekä Päijät-Hämeessä vesivahinkotilanne puolestaan oli tänään jo huomattavasti parempi kuin eilen.

Savossa ja Keski-Suomessa suuri lasku teiden korjauksista Savossa ja Keski-Suomessa rankkasateet vaurioittivat kymmeniä sorateitä, joista suurin osa saatiin tänään korjatuksi liikennöitävään kuntoon.

Arvion mukaan sadevauriot aiheuttavat Savo-Karjalan tiepiirissä satojentuhansien eurojen kustannukset. Keski-Suomessa korjauskuluista saattaa kertyä jopa satoja tuhansia euroja.

Savossa pahimmat vauriot olivat Sisä-Savon ja Ylä-Savon alueella. Sisä-Savon tiet saatiin illaksi kuntoon, mutta Ylä-Savossa muutama tie on edelleen poikki Iisalmessa ja Lapinlahdella.

Savo-Karjalan tiepiiristä arvioitiin, että paikoin kunnostustyöt venyvät lauantaille.

Keski-Suomessa sateista kärsivät erityisesti Konneveden ja Hankasalmen seudut. Konnevedellä Leskelän kylän halki kulkeva tie oli kylän molemmilta puolilta poikki. Iltaan mennessä kaikki tiet saatiin kuitenkin ajokuntoon.

Sateiden ennustetaan jatkuvan

Matalapaineen ennustetaan pysyvän lähipäivinä vielä paikoillaan, ja sadetta on luvassa maan etelä- ja keskiosassa. Sademäärien ennustetaan kuitenkin jäävän edellispäiviä vähäisemmiksi.

Ilmatieteen laitokselta todettiin, että rakenteiden ja vesistöjen sietokyky venyy nyt äärilleen. Olot alkavat olla runsaimpien sateiden alueella suomalaisittain katsottuna katastrofi-luokkaa.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 29.07.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.