Mainos

Rankkasateet piiskaavaat tyhjiä rantoja Meksikossa

Hirmumyrsky Wilma on tuonut rankkasateita ja myrskytuulia Meksikon suosittuhin rantakohteisiin. Wilman odotetaan hurjistuvan uudelleen voimakkaimmaksi viitosluokan hurrikaaniksi. Suomalaisia ei tiettävästi ole alueella.

Wilma runnoo jo Meksikon suosittuja rantakohteita rankkasateilla ja myrskytuulilla.

Meksikon viranomaiset kertovat, että noin 22000 turistia on evakuoitu matalalla sijaitsevilta rannikkoalueilta. Massaevakuoinnit ovat jatkuneet myös Kuubassa, missä yli 200 000 ihmistä on siirretty rannikolta maan sisäosiin lähestyvän hurrikaanin takia.

Jukatanin niemimaan koillisosaan odotetaan jopa kolmen metrin korkuisia aaltoja ja nousuvesiä vielä tämän päivän kuluessa.

- Uskomme myrskyn voimistuvan ennen sen iskeytymistä Jukatanin niemimaalle. On hyvin mahdollista, että myrsky voimistuu tämän päivän aikana taas viidennen luokan hurrikaaniksi, kertoo kansallisen hurrikaanikeskuksen johtaja Max Mayfield.

Puoliltapäivin Suomen aikaa myrskyn keskus sijaitsi sukeltajien suosiman Cozumelin saaren kaakkoispuolella, ja se liikkui pohjoisen ja luoteen suuntaan noin yhdeksän kilometrin tuntivauhdilla.

Floridan kuvernööri on julistanut osavaltioon hätätilan.

Tämänhetkisen ennusteen mukaan myrsky iskee tiiviisti asuttuun Floridan eteläosaan myöhään sunnuntaina. Floridan kuvernööri Jeb Bush on julistanut osavaltioon hätätilan, mutta ei ole vielä aloittanut evakuointeja. Floridassa seurataan nyt kuumeisesti, miten nopeasti Wilma-myrsky liikkuu Meksikonlahden yli osavaltion rannikolle.

Wilma näyttäisi säästävän Katrina- ja Rita -myrskyjen runtelemat Meksikonlahden öljyn- ja kaasuntuotantolaitokset. Floridan appelsiinilehdot ovat sen sijaan vaarassa.

Suomalaisia matkailijoita ei tiettävästi alueella

Suomalaiset suuret matkanjärjestäjät aloittavat lennot hirmumyrsky Wilman uhkaamalle alueelle Meksikoon vasta ensi kuussa. Aurinkomatkoilla, Tjäreborgilla ja Finnmatkoilla ei ole nyt Meksikossa tai Kuubassa yhtään asiakasta.

Tjäreborgin tiedottaja Arja Pucilowskin mukaan yhtiön talvisesonki alkaa 13. marraskuuta. Jos Wilma aiheuttaa alueella vahinkoja, matkojen aloittamista joudutaan tietysti miettimään uudestaan. Tjäreborg järjestää matkoja Jukatanin niemimaalla sijaitsevaan Playa del Carmeniin.

Finnmatkoilla on Jukatanin niemimaalla kolme kohdetta: Cancun, Playa del Carmen ja Cozumel. Kausi näihin alkaa marraskuun puolessavälissä. Finnmatkojen viestintäpäällikkö Anu-Eveliina Mattila sanoo, ettei varasuunnitelmia kauden lykkäämistä myrskyn vuoksi ole tehty. Myrskykauden ei uskota jatkuvan mitenkään poikkeuksellisen pitkään, ja lomakauden alkuun on vielä kuukausi aikaa.

Suomen Matkatoimistolla oli aikaisemmin tällä viikolla neljä matkailijaa Cancunissa. Heihin kaikkiin saatiin kuitenkin yhteys, ja heidät on jo siirretty toiselle paikkakunnalle turvaan, kertoo tiedottaja Irene Huuhka.

Aurinkomatkoilla kausi Meksikon Playa del Carmeniin alkaa 13. marraskuuta. Yhtiöllä on matkoja myös Kuubaan, mutta ne alkavat vasta joulukuussa.

Wilman uhkaamalla alueella saattaa parhaillaan olla omatoimimatkailijoita, mutta heidän lukumäärästään ei ole tietoa. Vakinainen suomalaisasutus alueella on harvinaista.

Ulkoministeriö on matkustustiedotteissaan kehottanut seuraamaan Kuuban ja Meksikon tilannetta esimerkiksi hurrikaanikeskuksen sivulta www.nhc.noaa.gov ja noudattamaan paikallisten viranomaisten ohjeita.

(MTV3-STT-AFP-DPA-Reuters)

(Kymmenen uutiset 21.10.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.