Mainos

Rankkasateet alkoivat Keski-Euroopassa

Pelätyt rankkasateet ovat alkaneet Tshekin ja Etelä-Puolan tulva-alueilla. Lisäksi jotkin Itävallan ja Saksan alueet varautuivat evakuoimaan asukkaita jokien vedenpintojen kohotessa sateiden takia. Rankkojen sateiden odotetaan jatkuvan ainakin viikonlopun ajan.

Sademäärät tänään näyttivät jäävän vähäisemmiksi kuin viime viikon vastaavat luvut, mutta sateiden aiheuttamien vahinkojen arvioidaan silti yltävän ainakin edellisviikon tasolle. Viranomaisten mukaan maaperä on tällä hetkellä liian kosteaa imeäkseen vettä.

Jokien pinnat ovat lisäksi niin korkealla, että vähäisemmätkin sateet saavat joet tulvimaan uudelleen yli äyräiden. Joillakin alueilla asukkaat joutuvat aloittamaan ponnistukset tulvien tuhojen rajoittamiseksi alusta. Vesimassat ovat murtaneet useita suojavalleja eri puolilla Etelä-Puolaa sekä Tshekin itäosassa.

Puolassa vietettiin tänään kansallista surupäivää tulvien uhrien muistoksi. Ainakin 48 puolalaista on menehtynyt tulvissa. Maan televisio- ja radioasemat lähettivät pääasiassa vakavaa ohjelmaa, liput liehuivat puolitangossa ja Rzeczpospolita-lehti julkaisi tulvissa menehtyneiden puolalaisten nimet. Tshekissä 40 ihmistä on kuollut tulvien takia.

Viranomaiset ja poliitikot paiskivat hiki hatussa töitä yrittäessään pitää tilanteen hallinnassa. Puolan presidentti Aleksander Kwasniewski allekirjoitti aamulla 21 lakia, joiden ansiosta hallituksen on aikaisempaa helpompaa ryhtyä hätätoimiin tulvien uhrien auttamiseksi. Maan oppositio on jo ehtinyt arvostella hallitusta siitä, ettei se ole julistanut tulva-alueita hätätilaan. Puolan puolustusministeriö on puolestaan määrännyt yli 30 000 sotilasta vahvistamaan suojamuureja.

Vettä yli rajojen

Vesimassat eivät tunne rajoja. Saksan itäosan alueet saivat tänään esimakua siitä, mitä meteorologit odottavat viikonlopun tuovan tullessaan. Oder-joki tulvi aamulla Puolan ja Saksan rajalla sijaitsevaan Frankfurt an der Oderin kaupunkiin. Viranomaisten mukaan tilanne on hallinnassa.

Saksa päätti kuitenkin kehottaa kansalaisia välttämään matkustamista Puolaan rajoittuvaan Brandenburgin osavaltioon ja päätti sulkea Oderin lähialueet liikenteeltä.

Itävallassa useiden alueiden asukkaat varautuivat vaikeisiin tulviin. Rajut sateet uhkasivat kohottaa jo ennestään lähes tulvivien jokien vesimassat rantapenkereiden yli. Erityisen vaikeaksi säätieteilijät kuvasivat Ylä-Itävallan, Steiermarkin ja Salzburgin tilannetta. Itävalta koki viime viikolla vuosisadan pahimmat tulvansa. Vesi nousi kattojen korkeudelle Wieniä ympäröivillä tasangoilla.

Apua Suomesta

Suomalaiset ovat auttamassa tulvatuhoista kärsiviä Keski-Euroopan ystävyyskaupunkeja. Esimerkiksi Tampereella kaupunginhallitus päättää maanantaina 50 000 markan avustusesityksestä Olomoucin ystävyyskaupungille.

Kuntaliiton mukaan kiinnostus on heräämässä myös Kuopiossa ja Seinäjoella. Suomalaisilla kaupungeilla on kaikkiaan 76 ystävyyskuntaa Puolassa, Tshekissä, Unkarissa ja Slovakiassa.
(MTV3-STT-DPA-Reuter)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.