Mainos

Rangaistavuus ehkä pois luvattomalta Wlan-käytöltä

Langattoman wlan-yhteyden luvattoman käytön rangaistavuutta pohditaan rajoitettavaksi tai poistettavaksi.

Oikeusministeriössä on päädytty siihen, että suojaamattoman verkon luvattoman käytön nykyinen kriminalisointi on monella tavoin ongelmallista. Yksinkertaisinta ja selkeintä olisi poistaa rangaistavuus kokonaan, koska tukiaseman omistaja voi helposti suojata verkkonsa salasanalla vain omaan tai määrätyn henkilöryhmän käyttöön.

Langattoman verkon luvattomasta käytöstä on annettu yksi hovioikeudessa vahvistettu tuomio lähes 20 vuotta vanhan lain pykäliä tulkiten. Vuonna 1990 ei internetistä ollut tavallisella kuluttajalla tietoa, eikä langattomia wlan-yhteyksiä ollut olemassa.

Suojaamattoman langattoman verkon käytöstä voi olla haittaa lähinnä silloin, jos verkossa siirretään niin paljon tietoa, että kaista kapenee. Yhteys voi hidastua esimerkiksi elokuvan lataamisesta, mutta tavallinen sähköpostin lukeminen ja nettisurffailu eivät siihen riitä.

Suojaamattoman yhteyden omistaja voi tosin joutua rikoksesta epäillyksi, jos verkkoa käytetään esimerkiksi tietomurtoon tai lapsipornon lataamiseen. Tällaiset epäilyt on kuitenkin todistettavissa vääriksi verkon lokitietojen perusteella.

Epäselviä tilanteita

Oikeusministeriön muistion mukaan wlanin käytön kriminalisointi on ongelmallista siksikin, että langattomia avoimia verkkoja on siellä täällä, eikä käyttäjä välttämättä tiedä, onko verkko tarkoitettu avoimesti käytettäväksi vai ottaako hän riskin syyllistyä rikokseen. Tietokone saattaa myös automaattisesti ottaa yhteyden lähimpään avoimeen wlaniin.

Vaihtoehtona rangaistavuuden poistolle olisi lähinnä "luvattoman" käytön tarkempi määrittely tai rangaistavuuden rajaaminen tilanteisiin, joissa se on omiaan aiheuttamaan tukiaseman omistajalle "merkittävää" haittaa. Ministeriön mukaan kätevintä olisi kuitenkin lisätä rikoslakiin momentti, jossa todetaan, ettei luvattomana käyttönä pidetä suojaamattoman internet-lähiverkkoyhteyden käyttämistä.

Oikeusministeriön muistio on lähetetty lausuntokierrokselle, mutta ministeriössä ei ole vielä päätetty lainmuutoksen tarpeellisuudesta.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.