Mainos

Ramos-Horta: Talouspakotteita Indonesiaa vastaan

Johtava itätimorilainen itsenäisyysaktivisti José Ramos-Horta vaati tänään maailman maita julistamaan Indonesian taloussaartoon siihen saakka kunnes Itä-Timorin kohtalo on ratkaistu. Samaan aikaan tunnettu itsenäisyysaktivisti Manuel Carrascalao pakeni Itä-Timorista ilmoittaen hakevansa mahdollisesti turvapaikkaa Australiasta.

Väkivaltaisuudet ovat kiihtyneet Itä-Timorissa sen jälkeen kun Indonesian hallitus ilmoitti tammikuussa, että alueen itsenäistyminen on mahdollista. Itsenäistymisestä on määrä päättää kansanäänestyksessä 8. elokuuta.

Ramos-Hortan mukaan Indonesian vaikutusvaltaisilla asevoimilla on kuitenkin Habibien politiikasta poikkeavat suunnitelmat. Asevoimat pyrkii tuhoamaan Itä-Timorin itsenäisyysliikkeen poliittisen johdon ja opiskelijaliikkeen ja taivuttamaan väestön väkipakolla omaan tahtoonsa, syytti Ramos-Horta. -Nyt tarvitaan talouspakotteita. Ainakin kaikki talousapu tulisi katkaista puoleksi vuodeksi kunnes kansanäänestys on kunnolla takana, Ramos-Horta sanoi.

Itsenäisyyttä vastustavat taistelujärjestöt ovat surmanneet kymmeniä ihmisiä viime viikkoina Itä-Timorissa ja torjuneet ajatuksen kansanäänestyksestä. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Indonesian asevoimilla on niiden toiminnassa sormensa pelissä.

Carrascalao pakeni

Tunnettu itsenäisyysmies Manuel Carrascalao pakeni tänään perheineen Itä-Timorista. Carrascalao lähti pääkaupungista Dilistä armeijan saattueessa ja suuntasi kohti Jakartaa. Carrascalao on sanonut hakevansa mahdollisesti tilapäistä turvapaikkaa Australiasta.

Itsenäisyyden vastustajat hyökkäsivät 17. huhtikuuta Carrascalaon taloon ja surmasivat tämän adoptiopojan ja 11 talossa ollutta pakolaista. Sen jälkeen Carrascalao on piileskellyt Itä-Timorin keskuspoliisiasemalla.

Carrascalaon veljen mukaan kummankin heidän nimensä ovat itsenäisyyden vastustajien tappolistoilla, joita nämä ovat levitelleet avoimesti Dilissä. Carrascalao sanoi tänään palaavansa Itä-Timoriin sitten kun YK-joukot ovat paikalla varmistamassa turvallisuutta kansanäänestyksessä.

Amnesty: uhkauksia puhdistuksista

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan Punaisen veren kommandoiksi itseään kutsuva ryhmä on uhannut puhdistaa Dilin itsenäisyyden kannattajista viikonloppuna. Amnesty on saanut käsiinsä asiakirjan, jossa ryhmä uhkaa aloittaa "suuren puhdistuksen" lauantaita vasten keskiyöllä (huomenna klo 19 Suomen aikaa).

Järjestö lupaa evakuoida itsenäisyyden vastustajat Dilistä ja surmata kaikki sen jälkeen kaupunkiin jääneet. -Teemme johtopäätöksen, että kaupunkiin jääneet - olivatpa miehiä, naisia, lapsia tai vanhuksia - ovat itsenäisyyden kannattajia, jotka pitää surmata ja tuhota, sanotaan Amnestyn käsiinsä saamassa dokumentissa.
(STT-AFP-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.