Mainos

Ramallahissa räjähti pommi - EU arvosteli Israelia

Pommi haavoitti kolmea ihmistä tänään Länsirannalla.

Ramallahissa palaa.

Ramallahin kaupungissa Länsirannalla räjähti tänään pommi. Pommi räjähti palestiinalaisten turvallisuusjoukkojen tukikohdassa iltapäivällä, kertoivat silminnäkijät. Sairaalalähteiden mukaan räjähdyksessä haavoittui kolme ihmistä.

Palestiinalaisten presidentti Jasser Arafat oli tapahtumahetkellä kaupungissa. Israelin mukaan kyseinen Force-17-tukikohta on vastuussa useista israelilaisia vastaan tehdyistä iskuista. Israelin armeijan mukaan palestiinalaiset tekivät 13 kranaatti-iskua israelilaiskohteisiin Gazassa viime yönä.

Israel vastasi iskuihin tankkien tulituksella. Välikohtaukset olivat kiusallisia Israelin pääministerille Ariel Sharonille, sillä hän oli juuri luvannut israelilaisille palauttavansa turvallisuuden maahan.

Palestiinalaisjärjestöt Hamas ja PFLP ilmoittivat tänään tehneensä kranaatti-iskut. Hamasin mukaan yksi sen taistelija haavoittui, kun israelilaispanssarivaunusta ammuttiin sirpalekranaatti. Sairaalalähteen mukaan 25-vuotiaan palestiinalaisen tila oli vakava.

Palestiinalaispoliisin mukaan Israel tulitti palestiinalaispoliisien tarkastusasemaa Gazan Beit Hanounissa. Israelin mukaan sen sotilaat ainoastaan vastasivat palestiinalaisten tulitukseen. Kukaan ei haavoittunut.

Israelin armeijan sotilaat eivät päästäneet tänään kahteen tuntiin YK:n alaisen palestiinalaispakolaisten avustusjärjestön Unrwan johtajaa Peter Hansenia etenemään Israelin tarkastuspisteeltä Gazan palestiinalasipakolaisleireille. Hansen oli matkalla tarkastamaan Rafahin ja Khan Yunisin leirien tuhoja sen jälkeen, kun Israelin armeija oli iskenyt leireihin, kerrottiin Unrwan toimistosta.

EU arvosteli Israelia

EU arvosteli tänään Israelin viimeaikaisia sotilaallisia toimia kovin sanoin. EU:n lausunnossa luonnehditaan Israelin vastatoimia palestiinalaisten kranaatti-iskuihin liioitelluiksi. EU varoitti Israelia toistamasta laittomia tunkeutumisiaan palestiinalaisten hallinnoimille alueille.

Diplomaattien ja asiantuntijoiden arvioiden mukaan EU:n lausunto oli tähän saakka voimakkain ilmaus siitä, että EU-maat ovat menettämässä kärsivällisyytensä Israelin pääministerin Ariel Sharonin kovan linjan politiikan suhteen.

EU on Israelin merkittävin kauppakumppani. EU:n Lähi-idän lähettiläs Miguel Moratinos tapasi tänään israelilaisia ja palestiinalaisia virkamiehiä saadakseen osapuolet takaisin neuvottelupöytään. Gazan kaistalla asuu 1,2 miljoonaa palestiinalaista sekä noin 7000 juutalaista uudisasukasta, jotka viljelevät 40 prosenttia alueen maa-alasta.
(STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.