Mainos

Ralph Naderin äänet pois Goren pussista

Vihreän puolueen ehdokas Ralph Nader ei saavuttanut Yhdysvaltain presidentinvaaleissa tavoittelemaansa viiden prosentin kokonaisäänisaalista, mutta hänen ehdokkuutensa näkyi monien osavaltioiden tuloksessa ja vaikutti ehkä jopa ratkaisevasti presidentin valintaan.

Ralph Nader

Tuloksen kannalta ratkaisevassa Floridan osavaltiossa Naderin äänisaalis oli vajaat 97 000. Ovensuukyselyiden mukaan kolme neljäsosaa näistä äänestäjistä olisi valinnut demokraatti Al Goren, mikäli kyseessä olisi ollut kaksipuoluevaali. Tulos olisi näin ollen kääntynyt selvästi Goren hyväksi, sillä ensimmäisen ääntenlaskukierroksen jälkeen republikaani George W. Bushin johto oli vain vajaat parituhatta ääntä.

Muissakin osavaltioissa Naderin saamat äänet ovat tukeneet Bushia. Esimerkiksi Oregonissa, ääntenlaskun ollessa vielä hieman kesken, Bush näyttää voittavan Goren runsaan 20 000 äänen erolla Naderin saadessa 54 000 ääntä. Kuluttaja-asiamiehenä työskentelevä Nader ilmoitti alun perinkin, ettei hän tavoittele vaaleissa voittoa vaan vähintään viiden prosentin kannatusta, mikä takaisi puolueelle liittovaltion rahoituksen seuraavalla vaalikierroksella.

Viiden prosentin tavoitteeseen hän ylsi mm. Vermontissa, Minnesotassa ja Oregonissa, kun taas painopistealueilla Kaliforniassa ja Wisconsinissa tulos jäi neljään prosenttiin. Valtakunnallisessa tuloslaskennassa Naderin osuus äänistä oli kolme prosenttia.
-Vihreä puolue oli hyvin järjestäytynyt muutamissa osavaltioissa, mutta meidän on laajennuttava kansallisesti saadaksemme sanomamme esille, arvioi Naderin lehdistösihteeri Tom Adkins äänestyksen päätyttyä.

Kampanjansa aikana Nader kiisti moneen kertaan olevansa "vaalien pilaaja" tai "äänten ryöstäjä" ja sanoi rakentavansa "poliittista muutosliikettä pitkällä tähtäimellä". Hänen mukaansa tähän tarvitaan ihmisten asennoitumista siten, ettei enää ole pakko tyytyä kahdesta huonosta vaihtoehdosta vähemmän huonoon. (STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.