Mainos

Ralliautoilija Ari Vatanen kokoomuksen euroehdokkaaksi

Ralliautoilija Ari Vatanen aikoo pyrkiä EU:n parlamenttiin kokoomuksen listoilta. Vatanen julkisti ehdokkuutensa tänään. Kokoomuksen puoluevaltuuston on määrä lyödä ainakin osa puolueen ehdokaslistasta kiinni helmikuun alussa.

Tuupovaaralaissyntyinen Vatanen, 46, asuu nykyisin Ranskassa. Hänellä on maatila Provencessa alueella, jota Vatanen kutsuu Provencen Tuupovaaraksi. EU:n toiminnasta maanviljelijä Vatanen on saanut käytännön kokemusta mm. sen vuoksi, että osalta hänen tiluksiaan on evätty EU:n vuoristotuki. Paikallinen kunta ei EU:n tarkastajien pelossa uskaltanut maksaa tukea sivutoimiviljelijänä pitämälleen ralliautoilijalle.

Ehdokkaaksi pyrkimistään Vatanen perustelee sillä, että hänelle on vuosien varrella Euroopassa asuessa kasvanut ja vahvistunut halua lähteä politiikkaan, mutta vasta nyt aika on kypsä.

Kotimaan politiikkaan Vatanen ei voisi kuvitella lähtevänsä. Europarlamentaarikon uran hän näkee omien sanojensa mukaan aika ihanteellisesti sinivalkoisten värien maailmalle viemisenä. Suomessa asuvista euroehdokkaista poiketen hän arvioi katsovansa asioita keskieurooppalaisesta näkökulmasta.

Vatanen sanoo vuosien varrella kärsineensä siitä, että vaikka hän on tuntenut isänmaansa mahdollisuudet, hän on nähnyt vähättelevää suhtautumista. Osa väärästä kuvasta on hänen mielestään suomalaisten omaakin syytä.

Presidentinvaaleissa Ahtisaaren kannalla

Vatanen ei ole aikaisemmin osallistunut näkyvästi poliittiseen toimintaan. Vuoden 1994 presidentinvaaleissa hän oli tosin Martti Ahtisaaren takana. -Lasse Lehtinen pyysi minua siihen siinä vaiheessa, kun oli vain kolme ehdokasta: Ilaskivi, Väyrynen ja Ahtisaari. Siinä tilanteessa lähdin tukemaan Ahtisaarta, koska katsoin, että tarvitaan henkilö, jolla on suurimmat mahdollisuudet eheyttää ja pitää meidän pieni kansakuntamme koossa, Vatanen perustelee.

EU-kansanäänestyksessä Vatanen oli jäsenyyden kannalla, vaikka Tuupovaaralla asuva veli äänesti vastaan. Vatasen mielestä EU-jäsenyys puolustaa paikkaansa jo yksin sen takia, että unioni on pystynyt estämään sodan. Turvallisuuskysymyksiä Vatanen pitää muutenkin tärkeänä. Hänen mielestään puolueettomuudesta puhumisesta ei ole hyötyä tositilanteessa.

-Ei pienen valtion Venäjän kyljessä ole varaa olla yksin. Kun tosiasiat pannaan pöydälle, en ymmärrä miksi emme voisi mennä mukaan uudistuneeseen Natoon, Vatanen sanoo.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.