Rakkautta jo 26 vuotta – Jonna Järnefeltin vinkit pitkään parisuhteeseen

Johanna Vuoksenmaan eronneista pariskunnista kertovassa sarjassa mukana oleva näyttelijä Jonna Järnefelt on itse elänyt jo 26 vuotta miehensä kanssa.

Jonna Järnefelt on mukana Johanna VuoksenmaanEx-onnelliset -sarjassa, joka kertoo viidestä lapsiperheestä, joissa vanhemmat ovat juuri eronneet.

Perheet muuttavat samaan kerrostaloon, joka on rakennettu nimenomaan eronneiden lapsiperheiden tarpeita ajatellen.

Omassa elämässään Järnefelt elää kuitenkin pitkässä avioliitossa näyttelijä-teatterinjohtaja Asko Sarkolan kanssa.

Yhdessä Sarkolan kanssa jopa 26 vuotta ollut Järnefelt kokee, että myös pitkässä parisuhteessa olevat ovat kokeneet samantapaisia kriisejä kuin eronneetkin.

– En usko, että kenenkään avioliitto, myöskään pitkä avioliitto on ollut pelkkää piknikiä. Uskon, että kaikissa ihmissuhteissa on vaiheita. Eroaminen on vain yksi osa ihmisen elämää ja yksi elämän kriiseistä, Järnefelt pohtii.

Hänen mielestään Ex-onnellisten idean voi ajatellakin niin, että se kertoo oikeastaan siitä, miten ihminen toimii, kun hänen maailmansa hajoaa.

– Se voi hajota työttömyydestä, sairaudesta, läheisen kuolemasta tai jostain, mikä suistaa meidät raiteiltaan. Sellaiseenhan jokainen ihminen voi samaistua, Järnefelt sanoo.

Pitkään parisuhteessa Sarkolan kanssa elänyt Järnefelt kokee, ettei pitkää suhdetta voi ajatella jatkumona, jos siitä haluaa nauttia ja sen haluaa kestävän.

– Pitkä parisuhde on aina uusi aamu. Toinen ihminen pitäisi aina jaksaa kohdata uutena. Ei saa ajatella sitä jatkumona, että taas tätä samaa. Koska eihän se ole, jokainen päivä on uusi mahdollisuus, Järnefelt pohtii.

Hänen mielestään on suuri rikkaus, että elämässä on joku, jonka kanssa jakaa koko elämän.

– Omasta perheestä ja kumppanista tulisi olla kiitollinen. Mitä enemmän on koettu yhdessä, niin sitä enemmän kannattaa yrittää vaalia positiivisia ajatuksia ja ehkä vähän suurennellakin niitä, Järnefelt uskoo.

Hän kokee, että iän myötä terveys nousee ihmisen elämässä yhä suurempaan rooliin. Siksi jokainen terve päivä jo itsessään on aihe onneen.

– Perheen hyvinvointi on tärkeää, mutta myös monet pienet asiat tulevat tärkeiksi. Arki on maailman haastavin laji, mutta jos siitä oppii tykkäämään, niin asiat ovat hyvin. Kukaan ei ole väittänyt, että elämä olisi todella helppoa, mutta eihän helppo ole kivaa. Haasteita pitää olla, Järnefelt sanoo napakasti.


Ex-onnelliset MTV3-kanavalla 12. syyskuuta alkaen.

Lue myös:

    Uusimmat