Rakkautta ja anarkiaa vie katsojat kaukomaille

Festivaalielokuvia nähdään myös Tampereella, Lahdessa, Jyväskylässä ja Hämeenlinnassa. Juhlavuoden kunniaksi Rakkautta ja anarkiaa tarjoaa myös ilmaisnäytöksiä Helsingin Kampin Narikkatorilla päivittäin 18.-27. syyskuuta.

Pian alkava Rakkautta ja anarkiaa -elokuvafestivaali esittelee kolme uutta teemaa. Alueista ja maista 20-vuotias festivaali keskittyy Lähi-itään ja Meksikoon, Perverssi mediaopas -sarja sukeltaa medialukutaidon maailmaan.

Helsingin elokuvateattereissa nähdään 20.-30. syyskuuta kaikkiaan yli 100 festivaalielokuvaa.

Festivaalin vieraiksi saapuvat esikoisohjaajat Goro Miyazaki Japanista ja Jonas Cuarsn Meksikosta sekä Roy Anderson Ruotsista, Santi Amodeo Espanjasta ja Balint Kenyeres Unkarista.

Festivaalin avajaiselokuva on Anton Corbijnin palkittu Control-elokuva, henkilökuva Joy Division -yhtyeen nuorena kuolleesta laulajasta Ian Curtisista.

- Control on hienoimpia leffoja, joita tänä vuonna on tullut. Corbijn on ansioitunut rock-valokuvaaja, joka on nyt siirtynyt elokuvan puolelle. Esikoiselokuvassa on myös mainiot nuoret näyttelijät, kiittää festivaalijohtaja Pekka Lanerva.

Hänellä on elokuvajuhlilla monia muitakin suosikkeja.

- Egyptiläisen Marwan Hamedin elokuva The Yaucoubian Building on henkilökohtainen suosikkini. Menestyskirjaan pohjautuva elokuva tarjoaa kurkistusikkunan Egyptin tämänhetkiseen tilanteeseen ja avautuu helposti länsimaisellekin katsojalle. Egyptissä on rikas vanha elokuvakulttuuri, jota ei tunneta meillä ollenkaan, Lanerva kertoo.

Vaikuttavia kasvutarinoita

Rakkautta ja anarkiaa -festivaali mahdollistaa vieraisiin kulttuureihin tutustumisen helposti: esimerkiksi Filippiineiltä nähdään Tuli-niminen elokuva.

- Se on kaunis ja romanttinen tarina nuoren naisen kasvusta syrjäisessä ja vanhoillisessa kyläyhteisössä. Hän onnistuu kuitenkin raivaamaan itselleen tilaa. Rajujakin asioita käsitellään huumorin kautta.

Koskettavana koko perheen elokuvana Pekka Lanerva suosittelee festivaalivieraille myös Marjane Satrapin Persepolis-elokuvaa, ranskalaista animaatiota, joka kertoo nuoren tytön kasvutarinan Iranista.

- Elokuva perustuu ajankohtaisiin tapahtumiin ja se on todella vaikuttava poliittiselta sisällöltään, Lanerva toteaa.

Juhlavuoden kunniaksi Rakkautta ja anarkiaa tarjoaa myös ilmaisnäytöksiä Kampin Narikkatorilla päivittäin 18.-27. syyskuuta klo 8-22. Screenin ohjelmistoon kuuluu muun muassa kotimaisia lyhytelokuvia ja Oulun musiikkivideofestivaalilla palkittuja musiikkivideoita.

Rakkautta ja anarkiaa -festivaalin elokuvia esitetään Helsingin lisäksi Espoossa (Kino Tapiola), Tampereella (Niagara), Lahdessa (Kino Iiris), Jyväskylässä (Kampuskino) ja Hämeenlinnassa (Bio Rex). Ohjelmistot varmistetaan myöhemmin.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat