Rakkautta & Anarkiaa esittää komeasti kotimaista

Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaali tuo valkokankaalle komean valikoiman uutta kotimaista elokuvaa. Helsingin omat elokuvajuhlat järjestetään 12. kerran: nyt äärimmäisen tulenarkana henkilökemiallisena kokeiluna.

Millenium painaa päälle, mutta vielä on aikaa räjäyttää tajunta ja astua uudestisyntyneenä seuraavalle vuosituhannelle, uskovat järjestäjät. Juhlakauden ohjelma julkistettiin keskiviikkona Helsingissä. Rakkautta & Anarkiaa alkaa 17. syyskuuta. Veikko Aaltosen Rakkaudella, Maire nähdään koko festivaalin avajaiselokuvana. Atro Lahtelan Silmä silmästä saa kantaesityksensä ja Ilkka Järvi-Laturin History is Made at Night lopettaa juhlien lippulaivan Bio Rexin näytökset 23. syyskuuta.

Muut festivaaliteatterit Kiasma ja Kino Engel jatkavat päätöspäivään 26:nteen saakka. Lippujen ennakkomyynti alkaa lauantaina 4. syyskuuta. Festivaali saa useita vieraita. Juhliin ovat lupautuneet mm. Lodge Kerrigan, Kevin Di Novis, David Gaffrey.

90-luvun avainelokuvat

Rakkautta & Anarkiaa listaa koko joukon 90-luvun avainelokuvia. Näitä ovat mm. Todd Solondzin musta komedia Happiness sekä Catherine Cartlidgen tähdittämä Claire Dolan sekä japanilaisen Katsuhito Ishiin Shark Skin Man and Peach Hip Girl.

Listalla ovat myös tanskalaisen Sören Kragh-Jacobsenin ohjaama Mifune sekä Cannes-palkittu L`Humanite. Siitä mistä 2000-luvussa on kysymys paljastavat David Cronenberg elokuvassaan eXistenZ ja Darren Aronofsky Pi -pikakulttiklassikossaan. Uusikaan vuosituhat ei jaa luvattua onnea tasapuolisesti. Näyttönä tästä ovat vaikkapa kreikkalaislöytö From the Edge of City ja kolumbialainen Rose Seller.

Edelläkävijä alallaan

Rakkautta ja Anarkiaa -festivaali on ollut meillä uusien ja ennakkoluulottomien elokuvajuhlien edelläkävijä. Katselmus on esitellyt täällä aiemmin tuntemattomien elokuvamaiden tuotantoa. Se on tuonut Suomeen teoksia niin Taiwanista ja Hongkongista kuin Brasiliasta ja Argentiinasta.

Independent filmejä eli suuresta rahasta riippumatonta tuotantoa on niin ikään nähty juhlilla. Myös naiselokuva on ollut hyvin esillä. Festivaali onkin lainannut nimensä Wertmüllerin filmistä Un film d`Amoere e Anarchia. Elokuvajuhlan järjestää Helsinki film festival -yhdistys.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat