Mainos

Rakettien pauke ahdistaa eläimiä - näin lievität lemmikin pelkoa

Monet eläimet voivat ahdistua uudenvuoden ilotulituksen paukkeesta, valonvälähdyksistä ja ruudin katkusta jopa useiksi päiviksi, muistuttaa Helsingin eläinsuojelyhdistys HESY.

Yhdistys pyytääkin juhlijoita ampumaan ilotulitteita vain sallittuina aikoina. Esimerkiksi koirat on hyvä ulkoiluttaa hyvissä ajoin ennen ilotulituksen alkamista, vinkkaa Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESYn puheenjohtaja Hannele Luukkainen.

-  Äärimmäisen jännittynyt eläin ei pysty syömään, nukkumaan tai käymään tarpeillaan. Paukkuarka eläin voi oirehtia myös ripuloimalla. Vuoden vaihtuessa moni koira riistäytyy taluttimesta ja pakenee ilotulitusta kauhuissaan aiheuttaen vaaraa niin liikenteelle kuin itselleenkin, Luukkainen sanoo tiedotteessa.

Omistajan huolestuneisuus lisää lemmikin ahdistusta

Ilotulitteiden käyttö on sallittua vain uudenvuoden aattona klo 18.00 ja uudenvuoden päivänä klo 02.00 välisenä aikana. Joissakin kunnissa ilotulitteiden ja paukkupommien käyttö on turvallisuussyistä keskusta-alueilla kielletty.

Helsingin eläinsuojeluyhdistys neuvoo, että lemmikin omistajien ei tule ottaa eläimiä mukaan katsomaan ilotulitusta eikä myöskään jättää niitä yksin kotiin uudenvuodenaattona.  Kotona kannattaa sulkea ikkunat ja vetää verhot ikkunoiden eteen ilotulituksen aikana. Lisäksi asuntoon kannattaa laittaa kaikki valot päälle, jotta ilotulitteet eivät näy niin selvästi.

- Eläimelle on aina annettava mahdollisuus vetäytyä piilopaikkaan, kuten huonekalujen alle. Taustamusiikki auttaa vaimentamaan ilotulituksen ääniä.  Peloissaan olevan lemmikin ympärillä ei kannata hössöttää ja hääriä, sillä omistajan huolestuneisuus lisää lemmikin ahdistusta. Luukkainen sanoo.

Hän kannustaa suhtautumaan ilotulituksen ääniin tyynesti ja sivuuttamaan eläimen pelon, jotta lemmikin turvallisuuden tunne lisääntyy.

- Jos eläin pelkää ilotulitusta niin paljon, että se on säikky useita päiviä tai vahingoittaa itseään, apua täytyy pyytää eläinlääkäriltä tai eläinkouluttajalta. Myös apteekista saa koiria rauhoittavia suihkeita, Luukkainen neuvoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.