Mainos

Raketit taivaalle pilvisessä tai sateisessa säässä – Lappiin lunta

Taivas on uudenvuodenyönä laajalti pilvinen. Maan keskivaiheilla sataa vettä ja räntää, pohjoisessa lunta. Etelässä rakettien näkymistä voivat haitata sumupilvi ja tihkusateet. Vuodenvaihteen jälkeen sää kylmenee tilapäisesti.

Maanantaina maan keskiosan yli kohti itää liikkuu heikkoja vesi- ja räntäsateita. Illalla ja tiistain vastaisena yönä maan etelä- ja keskiosassa mennään laajalti hieman pakkasen puolelle, ainoastaan rannikoilla pysytään nollassa tai plussalla yölläkin. Illalla märät tienpinnat jäätyvät.

Uudenvuodenaaton aamu on taas laajalti pilvinen. Läntiseen Suomeen saapuu sateita.

– Sateen etureunassa voi tulla hetken aikaa lunta, myöhemmin räntää ja vettä. Ajokeli on paikoin huono. Iltapäivällä runsaimmat sateet saadaan Pohjois-Karjalasta kohti Pohjois-Pohjanmaata. Sadealueen etureunassa tulee yhä lunta, mutta myöhemmin sateet muuttuvat vetisemmiksi, ennustaa MTV Uutisten meteorologi Markus Mäntykannas.

Etelässä lämpöasteita on noin viisi, maan keskivaiheilla 1-3. Pohjoisessa on pikkupakkasta, mutta Perämeren rannikolla mennään illan aikana plussalle.

Aattoilta ja uudenvuodenyö ovat rakettien näkymisen kannalta otollisimmat maan lounaisosassa ja Koillis-Lapissa. Esimerkiksi Turussa ja Inarissa illasta saattaa tulla selkeä.

Muualla maassa pilvisyys on runsasta.

– Hankalimmat olosuhteet rakettien näkymiselle ovat Jyväskylän ja Rovaniemen välillä. Maan keskivaiheilla tulee vettä ja räntää, mutta pohjoisempana tulee paikoin sakeastikin lunta. Etelämpänä riesana voivat olla matalalla roikkuva sumupilvi ja tihkusade sekä rannikoilla navakka tuuli, sanoo Markus Mäntykannas.

Tiistai-illan aikana ajokeli voi muuttua Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Etelä-Lapissa erittäin huonoksi.

Etelässä lämpötila on yöllä lähellä viittä astetta. Lämpötilan nollaraja kulkee yöllä Meri-Lapista kohti Kainuuta. Lapissa on heikkoa pakkasta, mutta pohjoisimmassa Lapissa pakkanen voi kiristyä 20 asteeseen, mikäli sää pääsee selkenemään.

Uudenvuodenpäivä on laajalti pilvinen. Etelässä pilvipeite voi kuitenkin paikoin rakoilla ja myös Itä-Lappi voi olla selkeämpi. Lämpötilan nollaraja kulkee yhä Oulun korkeudella. Lapissa pilvisillä alueilla pakkasta on viitisen astetta, selkeillä alueilla 15-20 astetta.

Vuodenvaihteen jälkeen kylmenee hetkeksi

Loppuviikolla Suomi on kaakon kylmemmän ja kuivemman sekä lännen lauhemman ja kosteamman ilmamassan rajavyöhykkeellä.

– Torstaina näyttäisi olevan pakkasta koko maassa länsirannikkoa lukuun ottamatta. Päivä on pilvinen, mutta pääosin poutainen, Lapissa voi tulla heikkoja lumisateita. Tämän hetken ennusteen mukaan viikonlopuksi lännestä pääsisi kuitenkin taas lauhempaa ilmaa ainakin maan etelä- ja länsiosaan, mutta idässä ja pohjoisessa pysytään jo pakkasen puolella. Maan keskivaiheille voidaan saada uusi lumipeite, tosin mitään suuria sadekertymiä ei ole luvassa. Etelä- ja länsirannikolla on lämpöasteita, joten sateet tulevat vetenä tai räntänä, sanoo Markus Mäntykannas.

Vuodenvaihteen paikkakuntakohtaiset ennusteet ja sadetutka MTV:n sääsivustolla. Sadetutka ennustaa myös sateen olomuodon.

Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla
Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.