Mainos

Rakentajalle apu yhdeltä luukulta

Omakotirakentaja joutuu painimaan mitä moninaisimpien lupaongelmien kanssa. Lukumäärä, muoto ja muotoilu eivät suinkaan ole ainoat vaikeudet: erilaisia lupia myöntävät eri virastot, jotka puolestaan sijaitsevat usein hyvinkin etäälle toisistaan ripoteltuna ympäri kuntaa tai kaupunkia. Rakentajalta kuluu pelkkään paikasta toiseen liikkumiseen aivan liikaa aikaa, jonka hän taatusti käyttäisi mieluummin johonkin aivan muuhun.

Helsingin kaupunki on nyt tullut omakotirakentajaa vastaan kokeilemalla yhden luukun palvelua: kaikkien eri virastojen asiantuntemus on koottu yhteen ja samaan paikkaan. Tällä tavalla rakentaja pystyy selvittämään asiansa yhdellä luukulla, yhdessä paikassa liittyivätpä ne sitten kaavoitukseen, vesi- tai lupa-asioihin tai moneen muuhun mieltä askarruttavaan kysymykseen. Kokeiluun osallistuvat energialaitos, kaupunkisuunnitteluvirasto, kiinteistövirasto, rakennusvalvontavirasto, rakennusvirasto ja vesilaitos.

Helsingissä valmistuu tänä vuonna 220 omakotitaloa. Minkälaista palautetta kokeilusta on tullut ja mitä asiakkaat eniten kyselevät?

"Ihmiset etsivät enemmänkin yleiskuvaa siihen, mitä kaikkea rakentamiseen oikein liittyy", kertoo erityissuunnittelija Matti Poutanen Helsingin kaupungin henkilöstökeskuksesta. "Sehän on ensikertalaiselle rakentajalle aika armoton prosessi, ja sitä hahmoa kokeilussa koetetaan selvittää ja etsiä hänelle sellainen järkevä ja joustava tapa edetä, ettei kukaan kompastuisi ainakaan kaupungin byrokratiaan. Tietysti on pienempiäkin kysymyksiä - tyypillisesti esimerkiksi kysytään, mihin muutostöihin tarvitaan rakennuslupa ja missä taas selvitään kevyemmällä lupamenettelyllä."

Minkälaisia johtopäätöksiä olette kokeilun perusteella tehneet – onko sillä tulevaisuutta?

"Tähän on vielä aikaista vastata. Kokeilua täytyy jatkaa ja konseptia kehittää. Tähän liittyy nimittäin myös tietotekniikkamenetelmiemme kehittäminen, joiden avulla asiakkaat voivat ottaa yhteyttä asiantuntijoihimme monen eri kanavan kautta. Neuvonnan voisi toisin sanoen saada yhdeltä luukulta joko ihan fyysisesti tai sitten internetin kautta, jossa oikea tieto saadaan oikeiden hakusanojen kautta. Visio on se, että molemmat toimivat yhdessä. Siihen suuntaan hanketta on edelleen kehitettävä."

Mielenkiintoinen ja tervetullut kokeilu, jollaisen soisi kernaasti toteutuvan monessa muussakin kunnassa. Tällä tavalla rakentajan arkipäivä helpottuisi huomattavasti.

(JKA 3.11.2006)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.