Rakennusteollisuus: Rakentaminen vähenee 60 prosenttia

Rakennusteollisuuden (RT) toimitusjohtaja Tarmo Pipatti pelkää alan painuvan syvemmälle kuin on osattu ajatella. Hän arvioi, että ensi vuonna rakennetaan 60 prosenttia vähemmän kuin viimeisenä "normaalina" vuotena 2007.

Pipatin mukaan 20 000 uutta asuntoa olisi tälle vuodelle hyvä saavutus, kun vielä syksyllä RT veikkasi 23 000:n asunnon rakentamista.

- Koko Suomessa on aloitettu tuskin ainoatakaan kovan rahan taloa sitten syyskesän, ja tilanne jatkuu ainakin pääsiäiseen. Ajatellut 15 000 omakotitaloa eivät toteudu.

Kauppakeskus-, toimisto- ja teollisuusrakentaminen on Pipatin mukaan joutunut vapaaseen pudotukseen sen jälkeen, kun pankit luokittelivat rakentamisen ja kiinteistöomistuksen riskialttiiksi ja sulkivat rahahanansa.

RT:n jäsenet ennakoivat irtisanomisten ja lomautusten koskevan kevättalvella jo 32 000:ta rakentajaa.

- Lisää on valitettavasti tulossa, kun suuret työmaat hiljenevät, sanoi Pipatti.

Hänen mielestään valtion pitäisi laittaa elvytyspakettiin mieluummin miljardi kuin sata miljoonaa euroa. Hän korosti, että vastoin luuloa teiden ja muun infrastruktuurin rakentaminen työllistää suunnilleen yhtä tehokkaasti talotyömaat.

Vuokra-asunnoille uusia rakentajia?

Asuntoministeri Jan Vapaavuoren (kok.) mielestä vapaarahoitteisen rakentamisen romahdusta on paikattava kaikin keinoin. Asuntopolitiikan keskiössä ovat lähivuodet väistämättä kansantalous ja työllisyys.

Vapaavuori vauhdittaisi peruskorjauksia joko 10 prosentin korjausavustuksella tai laajentamalla oikeutta kotitalousvähennykseen.

- Tärkeätä on saada nopeasti käyttöön selkeä järjestelmä.

Työryhmä pohtii parhaillaan mahdollisuuksia edistää tuettua vuokra-asuntotuotantoa lamavuosien tapaan. Ryhmän puheenjohtaja, Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (ARA) johtaja Hannu Rossilahti muistuttaa, että valtion tuella toteutettiin 1990-luvulla parhaimmillaan 18000 asuntoa vuodessa.

-Niin isoihin lukuihin en jaksa nyt uskoa, vaikka esimerkiksi eläkekassat ja vakuutusyhtiöt palaisivat yleishyödyllisiksi asuntotuottajiksi. Joustavammat määräykset voisivat kiinnostaa myös seurakuntia ja pieniä rakennusliikkeitä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat