Mainos

Rakennusteollisuus pitää kasvun hidastumista hyvänä

Rakennusmarkkinat kasvoivat viime vuonna vuositasolla yhdeksän prosenttia, mutta tänä vuonna kasvun arvioidaan olevan viiden prosentin luokkaa. Rakennusteollisuuden keskusliiton mukaan kasvun hidastuminen on kuitenkin edullista ammattityövoiman riittävyyden ja alan hintavakauden kannalta.

Rakennusteollisuuden keskusliiton mukaan rakennustuotannon arvo kasvaa tänä vuonna 90 miljardiin markkaan. Talojen uudisrakentamisen liitto ennustaa lisääntyvän kuusi ja korjausrakentamisen viisi prosenttia.
-Suomessa aloitettiin viime vuonna 31600 asunnon rakentaminen ja tänä vuonna aloitusmäärä lisääntynee 35000 asuntoon, liiton toimitusjohtaja Terho Salo summasi keskiviikkona esitellessään liiton tuoretta suhdannekatsausta. Kuluttajien luottamus talouteen on vahvistunut ja se näkyy rakennustuotannossa. Myös historiallisen alhainen korkotaso sekä maassamuutto selittävät asiaa.

Rakentajien pitkään jatkunut muita toimialoja heikompi työllisyystilanne kohentuu katsauksen mukaan koko ajan. Kasvukeskusten ulkopuolella kohentumisvauhti on kuitenkin varsin verkkainen. Työllisten määrän ennustetaan tänä vuonna lisääntyvän yhteensä 10000:lla ja tästä varsinaisesti työmailla työskentelevien osuuden arvioidaan olevan kuutisentuhatta. Rakennusteollisuuden keskusliiton mielestä nuorten ammattitaitoisten työntekijöiden määrään tulisi kiinnittää huomiota. Rakennustyömaille tarvitaan joka vuosi 3000-4000 uutta perusammattikoulutettua nuorta ja nykyinen ammattioppilaitosten aloituspaikkojen määrä edustaa jatkossa vain minimitarvetta.

-Akuuttia työvoimapulaa ei ole edes pääkaupunkiseudulla, sillä maassa on tilastojen mukaan reilut 26000 rakennustöitä hakevaa työtöntä. Kasvukeskuksissa on kuitenkin jouduttu turvautumaan esimerkiksi työntekijöiden kutsumiseen muualta maasta. Lisäksi pitäisi ottaa huomioon työvoiman vanheneminen, Salo pohti.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.