Rakennusten kosteusvauriolla yhteys asukkaiden sairauksiin

Rakennusten kosteusvauriolla on yhteyttä asukkaiden sairauksiin, selviää Ulla Haverisen rakennustekniikan ja ympäristöterveyden aloihin kuuluvassa väitöskirjassa.

Diplomi-insinööri Ulla Haverinen vertaili 630 asunnon rakennusteknisiä kuntoselvityksiä ja rakennusten yli tuhannen asukkaan tuntemuksia sairausoireistaan. Tutkimuksen perusteella kosteusvaurioiden ja oireiden välillä on yhteys, mutta se on monimutkainen ja toistaiseksi huonosti tunnettu.

Merkittäviä kosteusvaurioita löydettiin 30-40 prosentista pientaloista ja 20-30 prosentista kerrostaloasunnoista.

-Rakennuksissa havaittuja tyypillisiä kosteusvaurioita olivat esimerkiksi vuotojäljet rakenteiden pinnoilla, homeen haju, lahoaminen ja paikoin jopa selvä mikrobikasvusto. Kaikissa tapauksissa vauriot eivät ole nähtävissä. Asukkailla puolestaan oli muun muassa erilaisia hengitystie- ja iho-oireita, Ulla Haverinen kertoo.

Tutkimuksen mukaan asukkaiden terveyttä heikentävät erityisesti isokokoiset, vanhat ja selvästi havaittavissa olevat kosteusvauriot kuten homekasvu. Pelkkä kohonnut ilmankosteus sinällään ei välttämättä merkitse terveysriskiä, mikäli rakennus on muuten kunnossa.

-Vaikuttaa siltä, että erityisesti orgaanisilla eli puu- ja kipsipohjaisilla materiaaleilla olevat vauriot liittyvät sairauksiin. Rakentamisen peruslähtökohta onkin oikean, käyttötarkoitukseen sopivan materiaalin valitseminen oikeaan paikkaan, Ulla Haverinen korostaa.

(STT)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja