Mainos

Rakennusliitto: Rautaruukin alihankkijalla vielä epäselvyyksiä

Rakennusliiton hallituksen toinen puheenjohtaja Kyösti Suokas kertoo, että Rautaruukin masuunityömaalla toimineella saksalaisella Beroa-yrityksellä on vielä runsaasti selvittämättömiä asioita Rakennusliiton kanssa.

- Se on ihan hölynpölyä, että Beroa olisi eilisillan aikana toimittanut meille kaiken tarvittavan tiedon.

Rakennusliitto aloitti tänä aamuna saarron Rautaruukin Raahen-tehtaalla muuraustöitä tehnyttä saksalaisyritystä vastaan Beroa-niminen yritys teki muuraustöitä alihankintana. Yritys käytti työmaalla puolalaista työvoimaa, eikä noudattanut suomalaista työlainsäädäntöä vähimmäispalkan ja työaikojen suhteen. Nyt puolalaismuurarit ovat jo palanneet kotimaahansa.

- Palkkojen piti tulla puolalaisten tilille eilen, mutta vasta tänään olemme saaneet kuulla että joidenkin työntekijöiden tileille olisi jotain maksettu, Suokas kertoo.

Oulun miehet laskutöissä

Rakennusliitto antoi Beroalle aikaa eiliseen kello 15 saakka selvittää palkkasotku puolalaisten työntekijöiden kanssa. Tietoa Beroasta alkoi tulla vasta illansuussa.

Mitä saarto tarkoittaa?

Kun ammattiliitto asettaa saarron yritykselle, eivät liittoon rekisteröityneet työntekijät hakeudu saarrettuun yritykseen töihin. Rakennusliiton tapauksessa nykyisin saarrettavat yritykset ovat ulkomaisia alihankintayrityksiä.

Kun ulkomainen alihankintayritys on asetettu lailliseen saartoon, eivät suomalaiset rakennusliikkeet käytä saarrettua yritystä mainesyistä.

Käytännössä saarretun yrityksen on joko heitettävä hyvästit suomalaisille urakoille tai taivuttava Rakennusliiton vaatimuksiin.

- Tällä hetkellä tilanne on se, että meillä Oulun miehet selvittelevät Beroan toimittamia papereita, ovat yhteydessä Puolaan ja laskevat maksettuja palkkoja, Suokas kertoo.

Suokkaan mukaan selvitystyössä menee todennäköisesti päiviä. Puolalaisille oli maksettu 3-4 euron tuntipalkkoja työstä, josta kuuluisi suomalaisen työehtosopimuksen mukaan vähintään 15,54 euron tuntipalkka.

- Oikeusteitse palkkojen hakeminen on yksittäiselle työntekijälle teoriassa mahdollista mutta käytännössä lähes mahdotonta. Myös Rakennusliitolle oikeusjutun nostaminen ulkomaista yritystä vastaan on niin kallista ja monimutkaista, ettei siitä tule mitään, Suokas kertoo.

Rautaruukin työntekijät järjestivät viime viikolla työnseisauksen solidaarisuuden osoituksena puolalaisille työntekijöille. STT:n mukaan Rautaruukki odottaa, että Beroa ja Rakennusliitto pääsevät palkkakiistassa yksimielisyyteen ennen kuin se tekee asiassa omat johtopäätöksensä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.