Rakennusliitto laadusta ja valvonnasta: Suomi ei ole kehitysmaa

Oulun yliopiston arkkitehtuurin professori Jouni Koiso-Kanttilan mielestä Suomeen on pesiytynyt hällä väliä –rakennustyyli, joka näkyy muun muassa rakennusvirheinä. Vaarana on hometalojen lisääntyminen. Rakennusliiton tiedotusvastaava Heikki Korhonen, onko professori oikeassa?

– Meillä on hyvää ja huonoa rakentamista. On totta, että meillä on varsinkin pientalopuolella sellaista, että materiaalit saattavat kastua ja laitetaan hieman kosteita villoja seinään.

Useat tahot ovat vaatineet tiukempaa rakennusvalvontaa. Eikö Suomessa valvota rakennuksia tarpeeksi?

– Kyllä Suomessa valvotaan oikeinkin hyvin. Ei Suomi ole mikään kehitysmaa. Joskus on valvottu paljonkin huonommin kuin tällä hetkellä. Pääsääntöisesti meillä rakennetaan kuitenkin hyvin. Kyse on enemmän siitä, millä hinnalla halutaan rakentaa ja paljonko siitä rakentamisesta ollaan valmiita maksamaan. Ei pidä tehdä halvimmalla mahdollisella materiaalilla eikä työvoimalla, joka ei ymmärrä eikä osaa. Pahimmillaan miljoonaurakkaa korjataan kahdella miljoonalla eurolla.

Minkä vuoksi näin pääsee käymään?

– Elämme globaalissa markkinataloudessa ja jokainen yrittää ottaa voittonsa siitä mistä sen parhaiten saa. On yrityksiä, jotka pyrkivät tekemään halvalla ja huonosti asioita. Meillä on ketjutettu liikaa rakentamista eikä oteta vastuuta enää kokonaisuudesta. Sitä ei oikeastaan ota enää kukaan.

Nykyään halutaan rakentaa yhä enemmän energiaystävällisesti, mikä tarkoittaa sitä, että rakennukset eristetään tehokkaasti. Lisääkö tämä homeriskiä?

– Uudet energiatehokkaat talot vaativat asujilta enemmän aktiivisuutta ja tietoa. Täytyy olla koneellinen ilmanvaihto. Myös asennusvaiheessa pitää tehdä hyvin se, ettei kosteus pääse sisäilmasta eristeen läpi ulkopuolelle.

Miten turvataan se, ettei hometaloja enää rakenneta?

– Ympäristöministeriöllä on käynnissä tällaiset niin kutsutut hometalkoot. Me olemme tehneet ehdotuksen, että koulutusta kosteus- ja homevaurioiden estämiseen olisi entistä enemmän, sillä nämä määräykset muuttuvat. Eli vasaranvarressa, suunnittelussa ja työnjohdossa tarvitaan enemmän asiantuntemusta ja koulutusta.

Kenellä pitää olla vastuu?

– Sen pitää olla tilaajalla. Tilaajan pitää hankkia sellaista tietämystä ja asiantuntemusta sekä hankkia tarvittaessa tarkastajat paikalle.

Mitä Rakennusliitto voi tehdä?

– Rakennusliitto voi herättää keskustelua ja antaa asiantuntijatietoa. Yritysten täytyy pyrkiä laadukkaaseen rakentamiseen. Myös valtion pitäisi laittaa rahaa rakentamiseen, jotta homekoulut ja päiväkodit saataisiin korjattua ja rakennusmiesten työllisyyttä talviaikaan parannettua. Valtion osuus olisi 20 prosenttia ja kuntien loput. Nyt rahat on viety kokonaan pois budjetista.

Valtion ja kuntien budjetit ovat miinuksella. Mistä saadaan rahaa rakentamiseen?

No joka tapauksessa me joudutaan kouluja ja päiväkoteja rakentamaan. Kohta olemme pakon edessä, koska joudumme laittamaan niitä kiinni suurien vaurioiden takia.

Lue myös:

    Uusimmat