Rakennusliitto: Julkisen puolen urakoissa eniten hämärää

Tälläkin hetkellä taloyhtiöissä tehdään asukkaiden terveydelle vaarallisia remontteja, varoittaa Rakennusliitto. Liiton mukaan suurimmat ongelmat löytyvät kuitenkin julkisen rakentamisen puolelta.

Esimerkiksi asbestitöitä tehdään asuintaloissa laittomasti, ja taloyhtiön asukkaat altistuvat haitallisille kemikaaleille. Julkisen puolen urakoista Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi nostaa esiin Espoon Kaitaan koulun saneeraustyömaan. Työmaa on ollut väärinköytösten ja epäselvyyksien johdosta mm. liiton saarrossa. Koko työmaalla ei ole yhtään suomalaista rakentajaa.

Liiton toinen puheenjohtaja Kyösti Suokas moittii ulkomaista työvoimaa mm. siitä, että verot jäävät usein maksamatta. Suokas väittää, ettei Suomessa olisi lamasta huolimatta ainuttakaan työtöntä rakennusmiestä, jos kaikki niin sanotut lähetetyt työntekijät olisi kutsuttu takaisin kotimaihinsa.

Rakennusliitto esittää avuksi muun muassa rekisteriä, johon vain ammattitaitoiset firmat pääsevät. Se palvelisi muutenkin rakennusalaa, jolla harmaa talous kaikkiaan rehottaa nyt pahemmin kuin aikoihin, katsoo Rakennusliitto.

Ammattitaitoisen yrittäjän hankkiminen on taloyhtiön vastuulla, Rakennusliiton puheenjohtaja Harjuniemi muistuttaa.

- Epätavallisen matalat urakkahinnat kertovat heti, että asiat eivät ole kunnossa.

Asiantuntijalla on heti aluksi teetettävä kartoitus siitä, mitä haitallisia aineita remontti-tai purkukohteessa on, Harjuniemi sanoo. Vasta sen jälkeen urakoitsija voidaan valita.

Satojen miljoonien tappiot

Verojen ja muiden velvoitteiden kiertäminen aiheuttaa vuosittain 400-500 miljoonan euron tappiot, sanoo viranomaisten harmaan talouden Virke-yhteistyöhankkeen projektipäällikkö Janne Marttinen.

Viimeisen kolmen vuoden aikana pelkästään veroja on jäänyt maksamatta yli 400 miljoonaa. Verohallinto on pari vuotta tehostetusti tarkastanut rakennusalan ongelmia. Tuhannesta tarkastuksesta joka kymmenes johtaa rikosilmoituksen tekemiseen.

Verorikoksista on kolmen vuoden aikana tehty 1600 rikosilmoitusta. Niistä puolet liittyy rakennusalaan. Maksuun pantuja veroja on yli 70 miljoonaa euroa.

Poliisitarkastaja Matti Rinne sanoo, että nyt mennään huonoon suuntaan. Poliisin tietoon tulleiden talousrikosten, etenkin konkurssirikosten ja kuittikauppojen määrä, on kääntynyt kasvuun.

Viranomaisten ja tuomioistuinten työt ovat tukkeutuneet pahasti. Sekä tullin että poliisin tutkittavana on noin 2100 avointa juttua, ja niistä suurin osa rakennusalalla. Yhden tapauksen selvittämiseen menee keskimäärin vuosi.

Rikosten tutkinta on tuottavaa työtä. Poliisin haltuun saamaa omaisuutta kertyi yhtä talousrikostutkijaa kohti viime vuonna yli 172 000 euroa.

Lue myös:

    Uusimmat