Mainos

Rakennusliikkeiltä viininmaistajaisia, jääkiekkoa ja saunailtoja työsuojeluviranomaisille

Useat rakennusyhtiöt tarjoavat niitä valvoville viranomaisille iltapainotteisia tilaisuuksia alkoholitarjoilun ja viihteellisen ohjelman kera.

45 minuuttia -ohjelma pyysi 26 suurta rakennusliikettä kertomaan, millaisia tilaisuuksia ne ovat järjestäneet työsuojeluviranomaisille. Yli puolet ilmoitti, että mitään ei ole järjestetty.

Selvityksessä kävi ilmi, että Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojeluviranomaisille on tarjottu muun muassa illallisia, jääkiekko-otteluja, jalkapalloa, saunomista ja jopa viininmaistajaisia.

Yhtiöiden omien ilmoitusten mukaan vapaamuotoista illanviettoa on edeltänyt lähes poikkeuksetta asiaohjelma. Kestitystä on kohdistettu lähes pelkästään aluehallintoviraston rakennusalaa valvovaan ryhmään. Taustakeskusteluissa kävi ilmi, että tämä on herättänyt huomita myös muualla virastossa.

- Meillä muissa ryhmissä on tarkat säännöt. Itse harkitsen tarkasti, otanko vastaan edes edullista lounasta työpaikkaruokalassa, totesi eräs viraston työntekijä.

"Ihmisiä vaikea saada koolle päivällä"

Kestitystä tarjoavat yhtiöt perustelevat käytäntöä sillä, että kysymys ei ole vain valvonnasta, vaan yhteistyöstä sidosryhmien kanssa. Lähes kaikki vetoavat työturvallisuuden edistämiseen.

- Jotta me pystyisimme kehittämään työturvallisuutta edelleen, on hirveän tärkeää käydä vuoropuhelua viranomaisten kanssa, kertoo Skanskan viestintäpäällikkö Liisa Salmela.

- Tavoitteena on tapaturmaton työyhteisö ja sen edellytyksenä on keskustelu ja yhteistyö eri viranomaisten kanssa, selittää YIT:n turvallisuuspäällikkö Ville Sivunen.

NCC:n senior advisorin Jukka Lahtisen mukaan iltatilaisuudet ovat senkin takia tarpeen, koska päivisin henkilöitä on vaikea saada kasaan.

- Olemme halunneet mahdollisimman laajan osanoton sekä meiltä että viranomaispuolelta. Tiedän, että varsinkin viranomaisilla työtaakka on melkoinen. Heitä ei vain saa koolle muuten kuin kello neljän aikaan.

Lahtisen mukaan vapaamuotoisessa tilaisuudessa on myös helpompi antaa kritiikkiä viranomaisille esimerkiksi liian tiukoista tulkinnoista työturvallisuusasioissa.

Isoista yrityksistä esimerkiksi SRV:llä on toisenlainen linja. Yhtiössä koko kysymystä ihmeteltiin: virkamiehiä tavataan virka-aikaan ja tarjoilu rajoittuu kahviin ja pullaan.

-SRV:n yhteistyö viranomaisten kanssa perustuu päiväsaikaan tapahtuvaan turvataustaryhmätoimintaan. Kierrämme työmaita läpi ja käymme yhteisiä käytänteitä läpi, kertoo viestintä- ja markkinointijohtaja Taneli Hassinen.

Aluehallintovirasto: Tilaisuuksia ei voi jälkikäteen selvittää

45 minuuttia -ohjelman kyselyssä oli mukana vain pieni osa rakennusalan yrityksistä. Ohjelma pyysikin viranomaiselta tietoja kaikista vastaavista tilaisuuksista, joihin virkamiehet ovat osallistuneet. Kattavaa tietoa ei kuitenkaan saatu.

Viraston mukaan jälkikäteen on mahdotonta selvittää, missä tilaisuuksissa virkamiehet ovat olleet mukana.

Aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen johtaja Kaarina Myyri-Partanen ei onnistunut löytämään lähes viikon aikana kalenteristaan aikaa tv-haastattelulle. Myöskään rakennusalaa valvovan ryhmän esimies ei halunnut haastatteluun. Hän vetosi kokemattomuuteensa tehtävässään.

Myyri-Partanen selitti sähköpostitse, että kestitykset eivät vaikuta rakennusalan valvonnan uskottavuuteen.

- Iltapainotteiset tilaisuudet, jos niitä ylipäätään juurikaan on, eivät missään tapauksessa vaikuta valvontaan. Työmaatarkastukset tehdään kalibroituja mittareita käyttäen ja niitä tekevät eri tarkastajat ristiin, Myyri-Partanen selitti sähköpostissaan.

Hänen mukaansa tämänkaltainen kanssakäyminen on tarpeellista.

- On erittäin hyödyllistä käydä keskustelua näiden organisaatioiden kanssa valvonnan tuloksista puolin jos toisin. Välillä tiukemmin ja välillä vapaamuotoisemmin. Työpaikkojen työsuojeluorganisaatiot tarvitsevat myös tukea omalle työlleen – eli kansan kielellä porkkanoita ja keppiä tarpeen mukaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.