Mainos

Rakennusala ei säiky uusien asuntojen ylitarjontaa

Rakentajat eivät säikähdä myymättömien uusien asuntojen määrää suurimpien kasvukeskusten ulkopuolella, vaan ne aikovat jatkaa tuotantoa entiseen tahtiin.

Rakennusteollisuus RT:n jäsenyritykset aikovat tuoreen kyselyn mukaan aloittaa tänä vuonna vajaan 8000 rivi- ja kerrostaloasunnon rakentamisen.

Määrä on jopa hieman suurempi kuin viime vuonna. Rakennuslehden tutkimuksen mukaan uusien asuntojen myyntiajat ovat kuitenkin venyneet maakunnissa.

Maakunnissa runsaasti myymättömiä asuntoja

Pääkaupunkiseudun ulkopuolella on tuntuvaa ylitarjontaa uusista asunnoista.

Rakennuslehden tilaaman markkinakatsauksen mukaan valmiita asuntoja on tyhjillään niin runsaasti, että tämän hetken kaupantekovauhdilla suman purku kestää yli vuoden. Se on heikoin lukema kymmeneen vuoteen.

Selvitys tehtiin kahdeksalla alueella eri puolella Suomea. Asuntokauppojen määrä oli tutkituilla alueilla vähentynyt vuodessa runsaan viidenneksen ja viime syksystäkin 15 prosenttia. Tarjonta sen sijaan on yhä huipputasolla, sillä asuntoja on myynnissä kymmenen prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.

Epäsuhdasta seuraa, että asunnot ehtivät valmistua ennen kuin ne saadaan kaupaksi.

Oulussa jäähtyi eniten

Uusien asuntojen kauppa on hiljentynyt vanhoja nopeammin, mikä saattaa selittyä hintaerojen venähtämisellä. Uudet asunnot kallistuivat tutkituilla alueilla vuodessa 5,9 prosenttia, mutta käytetyt vain 2,2 prosenttia.

Asuntomarkkinoiden hiljenemisestä oli Rakennuslehden mukaan merkkejä kaikissa tutkituissa maakuntakeskuksissa. Kaikkein selkeimmin markkinat olivat jäähtyneet Oulun seudulla, jossa tehtyjen asuntokauppojen määrä oli vähentynyt vuodessa yli 40 prosenttia ja myynnissä olevien uusien asuntojen määrä kolminkertaistunut.

Suhteellisen vilkkaasti kauppa käy vielä muun muassa Kuopiossa ja Seinäjoella. Sen sijaan Turun seudulla myytäviä uusia asuntoja riittää yli 13:ksi ja Lahdessa 14 kuukaudeksi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.