Rakennusaikainen pöly toimistojen ongelma

Ilmanvaihtojärjestelmien puhtauteen pitää kiinnittää huomiota jo kiinteistöjen rakennusvaiheessa. Kuopion yliopistossa tehty tutkimus osoittaa, että varsin suuri osa kanavissa olevasta liasta ja pölystä on peräisin jo rakennusajalta.

Epäpuhtaudet ovat terveysriski, mutta esimerkiksi paljon puhuttuja homekasvustoja ei löytynyt. Filosofian lisensiaatti Pertti Pasanen tutki useiden kymmenien toimistokiinteistöjen ilmanvaihdon puhtautta ja likaantumisen syitä Itä-Suomessa ja pääkaupunkiseudulla. Kohteet oli valittu satunnaisotannalla. Mukana oli sekä uusia että vanhempia toimistoja.

Rakennusaikainen lika oli joutunut kanaviin tai sen osiin joko tehtaalla, suojaamattomissa varastoissa rakennustyömaalla tai rakennustyön aikana.
-Valtaosa tästä pölystä oli sinänsä haitatonta elotonta ainesta, joka kuitenkin lisää tuloilman pilaantumisriskiä. Pahimmassa tapauksessa se parantaa mikrobien kasvuedellytyksiä, jos järjestelmään pääsee kosteutta, kertoo tutkija. Joissakin kohteissa myös kanavien valmistuksessa käytetyt voiteluaineet olivat ongelmana.

Home luultua harvinaisempaa

Vanhemmissa toimistoissa kanaviin oli kertynyt pölyä myös käytön aikana. Heikko tuloilman suodattimen erotuskyky tai suodattimen hatara kiinnitys olivat pääsyyt ilmanvaihtokojeen ja kanaviston likaantumiseen.
-Myönteistä oli, että pölyn mikrobipitoisuudet olivat varsin alhaiset. Mikrobiongelman harvinaisuutta kuvaa se, ettei yhdessäkään kohteessa havaittu homesieni- tai bakteerikasvuun liittyviä ongelmia.

Pasanen kertoo, että koneellisen tuloilmajärjestelmän kanaviston pinta-ala on noin kymmenesosa lattiapinta-alasta.
-Jos vaaditaan siisteyttä sisätiloilta, on samaa vaadittava ilmanvaihtolaitteilta. Tutkimuksessa kehitettiin menetelmät, joilla voidaan luotettavasti määrittää ilmanvaihtojärjestelmän sisäpinnoilla olevien epäpuhtauksien määrä.

Pasasen väitöskirja tarkastettiin tänään Kuopion yliopistossa. Vastaväittäjänä toimi dosentti Matti Lehtimäki VTT Valmistustekniikasta Tampereelta.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat