Mainos

Rakennemuutosrahoja jaettu

Perloksen ja UPM:n irtisanomiset Joensuun ja Kouvolan seuduilla vaikuttavat siihen, että Pohjois-Karjala ja Kaakkois-Suomi saavat suurimman osan tuista.

Valtio tukee äkillisen rakennemuutoksen alueita tässä vaiheessa 22 miljoonalla eurolla. Äkillisen rakennemuutoksen tukeen on varattu valtion talousarviossa yhteensä 30 miljoonan euroa. Suurin osa tuista menee Pohjois-Karjalan ja Kaakkois-Suomen TE-keskuksille.

Pohjois-Karjalan osuus on runsaat 8,3 miljoonaa euroa. Kaakkois-Suomeen suunnataan vajaat 7,9 miljoonaa euroa. Keski-Suomen TE-keskuksen osuus on runsaat kolme miljoonaa, Varsinais-Suomen TE-keskuksen runsaat 1,3 miljoonaa euroa ja Pirkanmaan TE-keskuksen runsaat 700 000 euroa.

Tämän päiväisen päätöksen yhteydessä valtioneuvosto nimesi äkillisen rakennemuutoksen alueet tälle ja ensi vuodelle. Ne ovat Joensuun, Jämsän, Keuruun, Kouvolan, Lappeenrannan, Saarijärven-Viitasaaren, Vakka-Suomen sekä Etelä-Pirkanmaan seutukunnat. TE-keskuksilla on kiintiöt tuen jakamiseen eri seutukunnille. Etelä-Pirkanmaa tuli mukaan aivan viime vaiheissa.

Näillä alueilla on viime ja tämän vuoden aikana tapahtunut äkillisiä rakennemuutoksia. Ne koskevat suoraan yhteensä noin 4800:aa irtisanottua tai irtisanottavaa. Kaikilla äkillisen rakennemuutoksen alueilla on jo aloitettu sopeuttamiseen ja rakennemuutoksen lieventämiseen tähtääviä toimia.

Tuorein esimerkki on Joensuun seudulta. Perloksen tuotannon supistamisen vuoksi jo toteutettujen ja tulevien irtisanomisten määrän arvioidaan olevan 1630. Nopeita päätöksiä tarvitaan, jotta etenkin nuoret lapsiperheet eivät muuttaisi pois alueelta. Kouvolan seudulla tilanne on myös vaikea. Vastaava luku on 1450. UPM tosin on aloittanut suuren määrä toimia irtisanottujen työllistämiseen ja kouluttamiseen.

Kahdeksan miljoonaa jakamatta

Kuluvan vuoden talousarviossa on varattu 30 miljoonaa euroa avustuksiin työllisyydelle ja tuotannolle aiheutuneiden ennalta arvaamattomien häiriöiden lieventämiseen. Lähtökohtana on ollut, että tuet suunnataan erikseen nimettäville äkillisestä rakennemuutoksesta kärsiville seutukunnille ja että niillä korvataan suuria työpaikkamenetyksiä ja muita haittoja.

Määräraha on jaettu eri ministeriöiden kesken. Puhtaasti kansallisiin yritystukihankkeisiin varattiin 12 miljoonaa euroa ja työllisyysperusteisiin investointeihin kahdeksan miljoonaa euroa. Näiden määrärahojen jaosta päätettiin kokonaan. Työllistämis-, koulutus- ja erityistoimiin on varattu kahdeksan miljoonaa euroa. Tästä jaettiin vajaat kaksi miljoonaa euroa. Lisäksi kuntien harkinnanvaraisiin rahoitusavuksiin on varattu kahden miljoonan euron osuus käytettäväksi äkillisten rakennemuutosten alueiden tukiin.

Hallitus selvittää myös mahdollisuuksia käyttää EU:n globalisaatiorahaston rahoitusta Perloksen rakennemuutostapauksessa.

Perloksen työntekijöille satoja työtarjouksia rekrytointimessuilla

Perloksen työntekijät ovat saaneett 600 työtarjousta kahdessa päivässä valtakunnallisilla rekrytointimessuilla Joensuussa.

Työntekijöiden messuosastolla kävi työpaikkoja tarjoamassa kolmisenkymmentä yritystä.

Reilu kolmannes tarjotuista työpaikoista on Pohjois-Karjalassa, loput eteläisessä Suomessa. Perloksen luottamusmiehet yllättyivät kovasta kysynnästä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.