Rakenne- tai käyttövirheet kylpylän romahduksen syynä Moskovassa

Aiemmin lasikaton putoamisen syyksi arveltiin suunnittelu- ja rakennusvirheitä.

Moskovan lauantaisen kylpyläonnettomuuden syyksi ovat venäläislehtien mukaan nousemassa suunnittelu- ja rakennusvirheiden sijasta käyttövirheet. Kaupunginjohtaja Juri Luzhkov varoitti kuitenkin tekemästä onnettomuuden syistä liian hätäisiä johtopäätöksiä.

Kolmisenkymmentä kuolonuhria vaatineen onnettomuuden syitä tutkitaan myös Venäjän hallituksen toimesta.

Kuolleiden lukumääräksi ilmoitettiin tänään 25. Joukossa on seitsemän lasta. Sairaalassa oli 68 loukkaantunutta, joista viiden tila oli erittäin vakava. Kaupunginjohtajan mukaan rakennuksen raunioissa on vielä arviota 9-13 kuollutta.

Kylpylän katon romahduksen syyksi epäillään edelleen suunnittelu-, rakennus- tai käyttövirhettä. Mahdollista on myös, että syynä oli monien eri virheiden ja laiminlyöntien summa. Moskovan kaupunginhallitus jäädytti joka tapauksessa kylpylän suunnitelleen arkkitehtitoimiston Sergei Kiseljov & Partnersin sekä turkkilaisen rakennusyrityksen Kocak Insaatin toimintalisenssit Venäjällä. Turkkilaisyritys rakentaa parhaillaan vastaavia kylpylöitä moniin Venäjän kaupunkeihin.

"Lahjusjärjestelmä romahti"

Vaikka rakentamiseen Moskovassa vaaditaan yli sadan viranomaisen allekirjoitukset, eivät nekään takaa rakennusten turvallisuutta, kirjoitti tänään Gazeta-lehti ja viittasi rakentamiseen liittyvään lahjontaan ja byrokratiaan. Saman lehden haastattelussa Stroimontazh-yhtymän tutkimusryhmän johtaja Viktor Ovsjannikov arvioi, että Moskovan kylpylän rakentamisessa oli rikottu normeja ja sääntöjä.

- Rakentamisen laatu meidän maassamme on erittäin alhainen, hän sanoi.

- Venäjällä tärkeintä on rakentaa nopeasti ja myydä, eikä ketään kiinnosta, mitä tapahtuu sen jälkeen Ovsjannikov sanoi.

Gazeta-lehti pohti myös, oliko rakennuksen perustustyöt tehty kunnolla, sillä kylpylä rakennettiin paikkaan, johon oli tuotu paljon täytemaata.

Ilmastointi puutteellinen?

Hyvin todennäköisenä onnettomuuden syynä lehti pitää sitä, että kylpylän huolto ei vastannut vaatimuksia. Kylpylän sisällä on kuumia ja kosteita paikkoja, joten rakennuksen ilmastoinnin pitää olla erittäin hyvä, lehti kirjoitti ja epäili samalla, ettei ilmastointia oltu hoidettu vaatimusten edellyttämällä tavalla.

Lehti huomautti myös, että vain vajaan kahden vuoden käytön jälkeen rakenteissa oli jo huomattu ongelmia ja ensimmäistä remonttia suunniteltiin.

Gazeta-lehden haastattelema tunnettu venäläinen arkkitehti Nodar Kantsheli arvioi niinikään, että perussyynä onnettomuuteen olivat käyttövirheet.

- Suunnitteluvirheet näkyvät muutaman viikon kuluttua käyttöönotosta ja rakennusvirheet muutaman kuukauden kuluttua, hän kertoi ja lisäsi:

- Käyttövirheet näkyvät vasta muutaman vuoden kuluttua.

Suomalaisarviot kiinnostavat

Vesipuistoiksi kutsutut suuret kylpylät ovat olleet suosittuja venäläisten lomanviettokohteina jo vuosia. Ensimmäiset nykyaikaisen kylpylän kokemuksensa tuhannet venäläiset ovat saaneet Suomesta.

Suomen kylpylät ovat edelleen venäläisten suosiossa. Moskovan Transvaal-vesipuisto rakennettiinkin juuri suomalaisten kylpylöiden kilpailijaksi.

Espoon Serena-kylpylän johtaja Eero Mattila arvioi Vedomosti-lehdessä, että Moskovan onnettomuuden syynä saattoivat olla katon puutteelliset vesitiivisteet. Sisältä tuleva vesihöyry oli voinut jäätyä saumoihin ja rikkoa rakenteet.

Izvestija kertoo puolestaan, miten tarkkaan Serenassa valvotaan kylpylävieraiden turvallisuutta ja talon rakenteiden kuntoa. Lehti huomauttaa myös, ettei Serenan kylpyläosassa tarjota lainkaan väkeviä, eikä humalaisia päästetä altaille.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat