Rakastuitko ulkomaalaiseen? Näin valmistaudut monikulttuuriseen parisuhteeseen

Minkälaisia asioita kannattaa ottaa huomioon, kun alkaa seurustella ulkomaalaisen kanssa? Asiantuntija ja suomalaiset monikulttuurisessa parisuhteessa elävät naiset vastaavat.

AVA haastatteli kolmea . Suomalainen Nelli* asuu ghanalaisen aviomiehensä kanssa Suomessa, italialaissuomalainen Venla on muuttanut saksalaisen poikaystävänsä luokse Saksaan ja suomalainen Hanna* puolestaan muuttaa poikaystävänsä kotimaahan Peruun.

Millaisen vinkin naiset antaisivat henkilölle, joka on juuri tavannut kiinnostavan, ulkomaalaisen miehen tai naisen ja harkitsee parisuhdetta ja yhteistä tulevaisuutta tämän kanssa? Naiset korostavat jokaisen elämäntilanteen ja tunteiden olevan erilaisia, mutta muutama asia kannattaa kysyä niin itseltä kuin kumppanilta.

– Maan tavat ovat aika tärkeitä selvittää: mikä on yleensä tapana lastenhoidossa ja kodinhoidossa? Tällaisista asioista kannattaa keskustella etukäteen. Kun juttelee ja kysyy paljon asioita, se auttaa hirveästi. Sen sijaan, että olisi tuppisuuna ja miettisi miksi toinen toimii noin ja noin, niin aika moni asia selviää sillä, että kysyt suoraan. Toinen ei välttämättä ole ajatellut asiaa ollenkaan niin. On ihan normaalia, että tekee asioita eri lailla ja toinen ei ymmärrä syytä ollenkaan,Nelli kertoo.

– Jos tuntuu siltä, että toinen on sellainen, että hänen kanssaan haluaisi olla ja elää, niin ei kannata haudata parisuhdetta välimatkan takia. Kyllä asiat aina järjestyy. Ottaa vaan huomioon sen, että pitää tehdä ehkä normaalia enemmän töitä suhteen eteen. Ei se mahdotonta ole. Aina kannattaa yrittää! Olen sitä mieltä, että monikulttuurisuus on rikkaus ja mielestäni se on vain positiivinen asia. Oppii aina itsestäänkin enemmän, Hanna sanoo.

– Sanon, että anna mennä vaan! Kannattaa kuitenkin miettiä tarkkaan, onko itse valmis esimerkiksi muuttamaan pois kotimaastaan toisen ihmisen vuoksi. Itse tiesin alusta asti, ettei se ole minulle ongelma, mutta kaikki eivät siihen välttämättä pysty. Kannattaa siis puhua asiasta jo etukäteen, vaikka se ehkä tuntuukin suhteen alussa hölmöltä. Myös kaukosuhteesta, mikäli sellainen on vaihtoehtona, kannattaa puhua. Mutta mikäli mitään muita esteitä suhteelle ei ole, en näe mitään syytä, miksi siihen ei kannattaisi ryhtyä,Venlarohkaisee.

Keskustelu kantaa pitkälle

Monikulttuurisuuden asiantuntija Jonna Roos kannustaa keskustelemaan ja ottamaan mahdollisimman paljon selvää tulevan seurustelukumppanin tai puolison maasta, kulttuurista ja uskonnosta aina siihen, minkälaisena kuvittelee yhteisen tulevaisuuden.

– Rakkaus on sokeaa ja kaikkia asioita ei alkuhuumassa välttämättä ymmärrä kysyä. Keskustelu kantaa pitkälle. Mieti, mitkä ovat sinulle tärkeitä asioita. Millaisen parisuhteen ja perheen haluaisit perustaa? Kuka tekee kotityöt? Tehdäänkö ruoat yhdessä? Kuka siivoaa? Miten vapaa-aikaa vietetään? Mihin uskontoon mahdolliset lapset kasvatetaan? Mitä kieltä perheessä puhutaan? Käydäänkö sukulaisilla kylässä, lähetetäänkö heille esimerkiksi rahaa? Kaikista tällaisista asioista olisi hyvä keskustella, ennen kuin alkaa vähän vakavammin seurustelemaan tai perustamaan perhettä, Roos listaa.

Lisäksi sukupuolirooleista ja seksuaalisuuteen liittyvistä kysymyksistä on hyvä puhua avoimesti. Roos korostaa olevan hyvä perusta monikulttuuriselle liitolle. Roos katsoo, että parin olisi hyvä luoda yhdessä monikulttuurinen perhe, niin sanottu kolmas kulttuuri, eikä tukeutua vain toisen osapuolen kulttuuriin.

– Yhdessä pitäisi luoda sellainen yhtenäinen, "meidän" perheen tai pariskunnan tapa tehdä asioita, Roos kannustaa.

*Haastateltavien nimet on muutettu.AVA

Kuvat: Shutterstock (kuvien henkilöt eivät liity juttuun)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja