Rajut sääilmiöt nostavat ruoan hintaa

Elintarvikkeiden hinnat eivät ole kuitenkaan ryöstäytymässä käsistä, rauhoittelee professori Jyrki Niemi Huomenta Suomen haastattelussa.

Vuodenvaihteen jälkeen ruoan hinta nousee kolmesta viiteen prosenttia, arvioi Maa- ja elintarviketutkimuskeskuksen professori Jyrki Niemi.

Huomenta Suomen haastateltavana olleen Niemen mukaan tähän vaikuttaa muun muassa raaka-aineiden ja energian hinnannousu sekä palkkakustannusten nousu.

Taustalla on kuitenkin ruoan kysynnän jatkuva kasvu sekä rajut sääilmiöt.

- Maailma syö yhä enemmän ruokaa. Tuotanto ei pysty kattamaan globaalia kulutusta.

Erityisesti viljatuotteiden hintaa nostaa ilmastonmuutos.

- Maailmalla on koettu aika huonoja säitä. On nähty katoja eri puolella maailmaa, erityisesti Australiassa ja Argentiinassa. Myös Euroopassa saatiin aika huono sato tänä vuonna.

Ilmiötä ei kuitenkaan Niemen mukaan voi pistää täysin ilmastonmuutoksen piikkiin.

Niemen mukaan kansalaisilla ei ole syytä huoleen, vaikka ruoan hinta nouseekin muutamalla prosentilla ensi vuonna.

- Maitotuotteiden hintoihin kohdistuu aika isot paineet tällä hetkellä. Niiden hinta voi nousta yli viisi prosenttia.

Saman paineen alla ovat vilja- ja lihatuotteet.

- On totta, että markkinoilla on tapahtumassa isoja muutoksia. Kuitenkin sellainen keskustelu, että ruuan hinta olisi ryöstäytymässä käsistä, on ylidramatisoitua.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat