Mainos

Rajujen myrskyjen ennustaminen lähes mahdotonta

Eilisen kaltaisten rajujen ukkosmyrskyjen ennustaminen on hankalaa. Myrskyrintaman saapuminen on mahdollista havaita muutama päivä etukäteen. Myrskyn tarkka paikka tai sen ajankohta on sen sijaan lähes mahdoton ennustettava.

- Yleisesti voidaan sanoa, että ukkosia leviää esimerkiksi maan eteläosaan, mutta siihen, että missä kohdissa ne rantautuvat ja mihin kellonaikoihin, sitä ei pystytä sanomaan, kertoo Forecan päivystävä meteorologi Joanna Rinne.

Lähde: Ilmatieteen laitos

Hellejaksojen jälkipuolella tulevissa kylmissä rintamissa ukkoset ovat usein hyvinkin rajuja. Rajujen ukkosrintamien yhteydessä voi puolestaan esiintyä myös trombeja tai syöksyvirtauksia. Niitä ei meteorologi Rinteen mukaan pysty kuitenkaan todentamaan ennalta.

- Trombit tai syöksyvirtaukset voidaan nähdä varmasti vasta, kun ne ovat tapahtuneet, Rinne toteaa.

Eilinen tuhoisa myräkkä on asiantuntijoillekin edelleen pieni mysteeri.

- En osaa aivan varmaksi vielä sanoa, että oliko kyse trombista vai syöksyvirtauksesta. Asiaa tutkitaan vielä tarkemmin, Rinne sanoo.

Pahimmat ukkoset ovat todennäköisesti tältä viikolta ohi. Forecan mukaan viikonlopuksi Suomeen saapuu kaakosta hyvin lämmintä ilmamassaa, mikä saattaa kuitenkin lisätä ukkosmyrskyn mahdollisuutta sunnuntaina Pohjois-Suomessa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.