Rajuja sääilmiöitä jo koko kesäkuun alku – mistä on kyse?

Kesä on alkanut rajuilla ukkosilla, rankoilla sadekuuroilla, rakeilla ja taajamatulvilla. Rajujen sääilmiöiden taustalla on toukokuun lopun ja kesäkuun alun hellejakso.

Itäinen ilmavirtaus toi meille pitkään lämmintä ilmaa Venäjältä.

– Helteiden jäljiltä ilmakehässä on ollut paljon lämpöä ja kosteutta. Lisäksi Suomen ympäristössä on pyörinyt matalapaineen alue ja nämä yhdessä loivat otolliset olosuhteet rajuille sääilmiöille, sanoo MTV3:n meteorologi Markus Mäntykannas.

Tavallisesti tällaiset ukkosia suosivat olosuhteet ovat Suomessa vasta heinäkuun loppupuolella. Nyt kesäkuussa on tehty jo 38 000 salamahavaintoa, kun kesäkuun keskimääräinen salamamäärä on noin 36 000 maasalamaa. Tilanne ei kuitenkaan ole poikkeuksellinen.

– Suomen ukkoskausi alkaa toukokuussa ja tyypillistä on suuri vuosittainen vaihtelu. Välillä rajuja ukkosia on jo toukokuussa, riippuen sääoloista, sanoo tutkija Antti Mäkelä Ilmatieteen laitokselta.

Pitkän ajan tilastojen mukaan ukkosten yleisyydessä ei ole nousevaa tai laskevaa trendiä.

– On puhuttu, että kun ilmasto lämpenee, ukkoset voisivat yleistyä. Ukkosiin vaikuttaa kuitenkin moni tekijä, joten asia ei ole niin suoraviivainen. Voi olla, että ukkoset eivät välttämättä yleisty, mutta rajuimmat ukkoset voivat muuttua entistä rajummiksi, toteaa Antti Mäkelä.

Kuukauden sateet päivässä

Rankat sateet ja rakeet liittyvät tyypillisesti ukkoskuuroihin. Sateet ovat aiheuttaneet paikoin jopa tulvia, esimerkiksi Tampereen keskustassa on tulvinut rajusti.

Rankkoja sateita on tullut monena päivänä etenkin maan länsiosassa. Ilmatieteen laitoksen mukaan suurin vuorokauden sademäärä on mitattu Alajärvellä, missä satoi 7. kesäkuuta 71 millimetriä. Keskimäärin alueella sataa koko kesäkuussa 45-65 millimetriä. Koko kesäkuussa tähän mennessä eniten on satanut Ikaalisissa, 104,5 millimetriä, joka sekin on reilusti yli kesäkuun keskimääräisen sademäärän alueella.

– Kuuroherkin alue on ollut läntisen Suomen yllä, joten kovia sateita on syntynyt samoille alueille. Lisäksi tuulet ovat olleet heikkoja ja sateet ovat liikkuneet hitaasti, joten sademäärät ovat olleet paikoin suuria, toteaa Markus Mäntykannas.

Myös trombit voivat liittyä ukkosiin. Ilmatieteen laitoksen tietoon ei kuitenkaan vielä tänä kesänä ole tullut yhtään havaintoa trombeista. Tuurissa viikonloppuna ihmisiä lennättänyt ilmiö osoittautui pölypyörteeksi.

Rakeista lommoja autoihin

Rakeita on tullut niin, että tiet ovat paikoin olleet liukkaita ja maa valkoisena.

– Rakeita on satanut joka päivä jossain päin Suomea toukokuun viimeisestä päivästä lähtien. Tämä on jo harvinaisen pitkä jakso. Suurimmat rakeet ovat olleet 3-4 senttimetrisiä ja ne ovat aiheuttaneet muun muassa lommoja autoihin, kertoo meteorologi Jari Tuovinen Ilmatieteen laitokselta.

Suurimmat Suomessa koskaan mitatut rakeet ovat olleet kahdeksan senttimetrisiä.

Rakeita voi syntyä ukkoskuurojen yhteydessä. Kun maahan matkalla olevat jääkiteet joutuvat puoliksi sulaneina ukkosiin liittyviin nousuvirtauksiin ja tempautuvat ylös kylmempiin ilmakerroksiin, jäätyvät ne uudelleen ja kasvattavat kokoansa. Rakeet kasvavat, kunnes nousuvirtaus ei enää jaksa nostaa niitä ja rakeet putoavat maahan.

– Rakeet eivät lopulta ole kovin harvinaisia Suomen kesässä, sillä keskimäärin joka kolmas päivä sataa rakeita jossain päin maata, toteaa Jari Tuovinen.

Ilmatieteen laitokselle voi ilmoittaa havaintoja suurista rakeista sekä trombeista ja pölypyörteistä.

Rajut sääilmiöt vähenevät tällä viikolla sään kylmenemisen takia.

MTV3:n sääsivustolta löytyvät muun muassa sadetutka, paikkakuntakohtaiset ennusteet ja merisää. Puhelimella säätietoja löytyy osoitteesta mtv3.mobi/saa.

Lue myös:

    Uusimmat