Mainos

Raju virustauti leviää Yhdysvalloissa hyönteisruiskutuksista huolimatta

Yhdysvalloissa yli tuhat ihmistä on sairastunut Länsi-Niilin virukseen. Ennusteiden mukaan tästä vuodesta on tulossa sairaustapausten määrässä mitattuna synkin. Ensimmäisen kerran Länsi-Niilin virusta on tavattu Yhdysvalloissa vuonna 1999.

Pelkästään viimeisen viikon aikana tautitapausten määrä on noussut 700:sta yli 1100 tapaukseen. Kuolleita on nyt 41, kun heitä viikko sitten oli 26. Tähän mennessä eniten sairastuneita on ollut vuonna 2003, jolloin tapauksia raportoitiin liki 10 000. Tuolloinkaan sairastuneiden määrä ei elokuun kolmannella viikolla ollut yhtä suuri kuin nyt.

Länsi-Niilin virus puhkeaa epidemiaksi yleensä kesällä, sillä se leviää useimmiten sairastuneista linnuista hyönteisten kautta ihmisiin.

Dallasia koetellaan pahiten

Länsi-Niilin viruksen aiheuttamia sairastapauksia on havaittu nyt kaikkiaan 47 osavaltiossa Yhdysvalloissa: vain Havaiji, Alaska ja Vermont ovat säästyneet taudilta. Sairaus riivaakin pahiten maan eteläisiä osavaltioita, sillä 75 prosenttia tapauksista on Teksasissa, Mississippissä, Louisianassa, Oklahomassa ja Etelä-Dakotassa.

Vakavin tilanne on Teksasin Dallasissa, jossa on puhjennut liki puolet osavaltion 570 sairastapauksesta. Dallasiin onkin tehty hyönteismyrkkyruiskutuksia, joiden avulla yritetään helpottaa tautitilannetta.

Paikallisten terveysviranomaisten mukaan raportoiduista tapauksista 56 prosenttia on luokiteltu vakavimmaksi tyypiksi eli halvauksia, aivotulehduksia tai aivokalvontulehduksia aiheuttavaksi. Lievemmissä muodoissa oireet ovat hyvin samankaltaiset kuin tavallisessa flunssassa. Viranomaiset arvioivatkin, että lievien oireiden takia suuri osa tapauksista on jäänytkin raportoimatta.

Viranomaiset eivät ole löytäneet selitystä sille, miksi tapauksia on nyt poikkeuksellisen paljon. Osasyynä pidetään leutoa talvea ja kuumaa kesää.Viranomaiset ovat varautuneet uusiin sairaustapauksiin, sillä perinteisesti Länsi-Niilin virus -kausi jatkuu Yhdysvalloissa vielä syyskuun ajan.

(MTV3 - Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.