Mainos

Raju pyörremyrsky laantumassa Australiassa

Larryksi nimetty myrsky on tuhonnut taloja, katkaissut sähköjä ja nostanut puita ilmaan. Tuhannet kodit ovat ilman sähköä.

Australian koillisrannikolle iskenyt pyörremyrsky Larry on laantunut siirryttyään sisämaahan. Myrsky on kuitenkin ehtinyt aiheuttanut suuria aineellisia tuhoja Queenslandissa. Kuolonuhreilta on kuitenkin toistaiseksi säästytty.

Pyörremyrsky saavutti Australian rannikon varhain tänä aamuna Suomen aikaa. Tuulen puuskavoimakkuudeksi arvioitiin jopa 80 m/s. Pahiten myrskystä on kärsinyt 8000 asukkaan Innisfailin kaupunki, jossa voimakas tuuli on tuhonnut taloja, katkaissut sähköjohtoja ja nostanut puita ilmaan.

Koko 400 kilometrin pituinen rannikkokaistale Cairnsin ja Townsvillen kaupunkien välillä julistettiin hätätilaan. Tuhansia ihmisiä on evakuoitu myrskyn tieltä. Niitä asukkaita, jotka eivät lähteneet evakkoon, kehotettiin varautumaan pahimpaan pyörremyrskyyn useisiin vuosikymmeniin.

Larry on voimakkaampi kuin vuonna 1974 Darwinin kaupunkiin iskenyt pyörremyrsky Tracy, joka tuhosi kaupungin lähes kokonaan ja surmasi 70 ihmistä.

Asiantuntija: Larry tuhonnut osia Isosta valliriutasta

Larry on australialaisen asiantuntijan mukaan aiheuttanut laajaa tuhoa Australian koillisrannikolla sijaitsevalle Isolle valliriutalle, joka on maailman suurin meriluonnonsuojelualue.

David Wachenseld kertoo, että lähes kaikki korallit ovat kuolleet valliriutan niissä osissa, jotka ovat joutuneet myrskyn runtelemaksi. Wachenseld on Ison koralliriutan suojelualueen tiedejohtaja.

Isoa valliriuttaa on joskus luonnehdittu maailman suurimmaksi eläväksi olennoksi. Asiantuntijoiden mukaan se koostuu kuitenkin monista koralliyhdyskunnista. Iso valliriutta valittiin 1981 YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestön Unescon maailmanperintöluetteloon.

(MTV3-STT-DPA-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.