Mainos

Raju myrsky iskee yöllä – katso, miten myrsky etenee

Atlantilta on saapumassa Suomeen erittäin voimakas talvimyrsky ensi yön aikana. Sähkökatkot ja metsätuhot ovat todennäköisiä maan etelä- ja keskiosassa.

Norjassa myrsky on jo torstai-iltapäivällä voimistunut hirmumyrskylukemiin, kun keskituuli on ollut paikoin 33 metriä sekunnissa. 

– Norjassa tuuli voi voimistua vielä 35 metriin sekunnissa. Myrsky tulee Ruotsin kautta Suomeen myöhään tänä iltana. Tänne saapuessaan myrsky on heikentynyt hirmumyrskylukemista, mutta on edelleen voimakas. Myrsky näyttää yhtä pahalta kuin marraskuun Eino-myrsky, toteaa MTV Uutisten meteorologi Aleksi Jokela.

Kovimmat tuulet osuvat heti alkuyöstä länsirannikolle Vaasan ja Turun välille. Keskituuli voi olla kovimmillaan noin 28 metriä sekunnissa ja puuskat yli 30 metriä sekunnissa.

Myrsky liikkuu yön aikana kohti itää niin, että aamulla kello 6-9 tuulisinta on etelässä ja idässä.

Maa-alueillakin puuskat ovat yleisesti 20-25 metriä sekunnissa, paikoin jopa yli. Myrskytuulen ja märän lumen takia odotettavissa on sähkökatkoja ja metsätuhoja.

– Pahimman myrskyn aikaan ulos ei kannata ehdoin tahdoin mennä, sillä puiden kaatumiset ja kattojen irtoamiset ovat mahdollisia, muistuttaa Aleksi Jokela.

Myrskyyn liittyy myös sadealue, joka kulkee maan keskiosan yli. Aluksi sateet tulevat monin paikoin vetenä, mutta muuttuvat lumisempaan suuntaan yön aikana pohjoisesta alkaen. Maan keskiosassa lunta sataa yöllä. Lumisateet etenevät kohti etelää, mutta heikentyvät selvästi.

– Etelässä voi tulla jonkin verran räntää ja lunta, mutta sateet jäävät ennusteen mukaan vähäisiksi. Ajokeli muuttuu huonoksi lumisateen alueella. Eniten lunta sataa Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa, jopa yli kymmenen senttimetriä. Siellä ei kuitenkaan ole myrskytuulia, sanoo Aleksi Jokela.

Sää kylmenee myrskyn jälkeen

Ennen myrskyä lämpötila kohoaa 6-8 asteeseen lounaisrannikolla. Eilen Oulunsalossa mitattiin 8,4 astetta. Tilastoissa joulukuun lämpimin lukema on mitattu 6. joulukuuta 2006 Salossa, 10,8 astetta.

Sää kylmenee myrskyn jälkeen niin, että perjantaina ollaan jälleen pakkasella lähes koko maassa.

– Hyytävän kylmä pohjoisviima kylmentää sään, mutta myrskytuulet ovat ohi perjantaina iltapäivällä, toteaa Aleksi Jokela.

Myrskyn etenemistä ja ennustetta voi seurata MTV:n sääsivuston sadetutkasta ja tuulitietoja merisäästä, missä näkyvät tuuliennusteet myös maa-alueille. Sivustolla ovat lisäksi tiesäätiedot ja kelikamerat.

Katso videolta myrskyennuste sekä alueelliset ennusteet.

Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.