Mainos

Raju kylmeneminen – miten sää voi muuttua näin nopeasti? Meteorologi vastaa

Sään käänne on tällä viikolla hurja, kun tuulet alkavat puhaltaa kylmää ilmaa Jäämereltä.

Toukokuun puolivälistä alkaen Venäjällä on ollut korkeapaineen alue, joka on pakottanut matalapaineet liikkumaan läntistä ja eteläistä reittiä kohti Välimerta. Näiden välistä on päässyt Suomeen lämmintä ja kosteaa ilmaa Mustanmeren ympäristöstä saakka.

– Nyt asetelma rikkoutuu ja muuttuu. Matalapaineen painopiste siirtyy lähipäivien ajaksi Suomen itäpuolelle ja Pohjois-Atlantille muotoutuu tilapäisesti korkeapaine. Näiden välistä ilmavirtaus käy kylmimmältä mahdolliselta kantilta, suoraan Jäämereltä, missä meriveden ja ilman lämpötila on vain muutamassa asteessa tähän aikaan vuodesta, kertoo MTV Uutisten meteorologi Markus Mäntykannas.

Isot muutokset säässä kuuluvat Suomen ilmastoon. Erityisesti loppukeväästä ja alkukesästä "vuodenajat" voivat vaihdella päivittäin.

– Räntäsateita on tullut maan keskivaiheilla vielä kesäkuunkin puolella. Heinäkuuta kohden ilmakehä lämpenee voimakkaasti, eivätkä kylmätkään ilmavirtaukset saa enää säätä kylmenemään niin rajusti kuin kesän alkupuolella. Lämpötilamuutosten suuruus tasoittuu siis kesän kuluessa, sanoo Mäntykannas.

Yhdysvaltojen keski- ja pohjoisosassa rajut säämuutokset ovat arkipäivää joka kevät: siellä voi yhtenä päivänä olla 30 asteen helle ja kovia ukkosia, seuraavana päivänä maa on lumen peitossa.

– Tämä on vähän sama tilanne kuin meillä nyt esimerkiksi Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa. Siellä kylmeneminen on rajuinta. Vielä viikonloppuna lämpötila oli lähes 30 astetta, mutta tiistaiaamuna räntää voi sataa reilustikin hyisen koillisviiman kanssa, toteaa Markus Mäntykannas.

Lähipäivien aikana helteet painuvat kauas Suomen eteläpuolelle. Tämän hetken ennusteen mukaan sää on lämpenemässä loppuviikolla.

Paikkakuntakohtaiset lämpötilaennusteet ja sadetutka MTV:n sääsivustolla. Sadetutka näyttää myös sateen ennustetun olomuodon.

Katso ylhäältä videolta ennuste rajusta kylmenemisestä sekä alta lähipäivien alueelliset ennusteet:

Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.