Mainos

Rajojen valvonta normalisoituu

Rajavartijoiden lakko on päättynyt. Liikenne raja-asemilla sujuu normaalisti ja töihin tullaan työvuorojen mukaisesti.

Lakossa olleiden rajavartijoiden paluun töihin kerrotaan sujuneen hyvin, ja rajavalvonta normalisoituu nopeasti.

Kaakkois-Suomen rajavartiostossa Imatralla arvioidaan, että tilanne normalisoituvan tämän päivän aikana. Myös Vaalimaan ja Nuijamaan raja-asemilla tilanne on tavallisissa uomissaan. Liikenne sujuu normaalisti ja töihin tullaan työvuorojen mukaisesti.

Lakon päättyminen varmistui viime yönä, kun STTK:lainen Rajavartioliitto ja työnantajia edustava Rajavartiolaitos hyväksyivät valtakunnansovittelija Juhani Saloniuksen loppuillasta jättämän sovintoesityksen.

Kiistan ratkaissutta sopua rakennettiin loppuillasta kahdessa vaiheessa. Valtakunnansovittelija antoi ensin Rajavartioliiton ja Rajavartiolaitoksen pureksittavaksi ratkaisusuunnitelman. Kun tämä kelpasi molemmille, hän jätti puolilta öin sovintoesityksen sekä erikseen yleisurheilun MM-kisoja koskevan työrauharatkaisun.

Syntynyt ratkaisu on valtaosin tulosopimuksen mukainen ja kestoltaan kolmivuotinen. Osapuolilla olikin kiistaa lähinnä uudesta palkkausjärjestelmästä. Sopimuksessa sovittiin myös järjestelmän jatkokehittämisestä. Työnantajapuoli oli sopuun tyytyväinen, mutta Rajavartioliiton puolella varauduttiin heti jatkoneuvotteluihin uuden palkkajärjestelmän käyttöön saattamisesta.

(Seitsemän uutiset 29.06.2005)

Sopuun hoputti se, että hallituksen olisi viimeistään keskiviikkona ollut päätettävä, kutsutaanko eduskunta ensi viikolla koolle käsittelemään lakon aikaista suojelutyötä laajentavaa lakiesitystä. Eduskunnassa kiistaa kirvoittaneella esityksellä oli tarkoitus taata elokuussa Helsingissä järjestettävien MM-kisojen turvallisuus. Ensimmäiset rajavartijat ovat palanneet töihin amun aikana.

Liittokokous pohtii vielä

Uusi sopuesitys menee vielä Rajavartioliiton liittokokouksen hyväksyttäväksi. Liiton hallitus torppasi sovittelijan edellisen sovintoesityksen puolitoista viikkoa sitten. Vaikka liittokokous hylkäisi ehdotuksen, ovat rajavartijat nyt tehdyn sopimuksen mukaisesti joka tapauksessa töissä yleisurheilun MM-kisojen aikana.

Rajavartijoilla ehti jo olla yksi määräaikainen lakko. He aloittivat työtaistelunsa kakkosvaiheen viime viikon tiistaina. 23:nteen heinäkuuta jatkuvaksi ilmoitetun lakon oli tarkoitus edetä vaiheittain niin, että loppuvaiheessa mukaan olisivat tulleet myös Helsinki-Vantaan lentoasema ja Helsingin satamat.

Myös valtion virkariitalautakunta ehätti tiistaina ryhtyä setvimään suojelutyön rajoja. Jos sopua ei olisi löytynyt, lautakunnalta olisi odotettu suosituksia keskiviikkona.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.