Rajavartiolaitos valvoi EU:n rajoja Välimerellä: Pahinta on Italian rannikolla

Rajavartiolaitoksen lentokone on palannut kuukauden valvontaoperaatiolta Välimereltä.

EU:n yhteisen valvontaoperaation tarkoituksena oli havaita laittomat maahantulijat ja huumeiden salakuljettajat hyvissä ajoin merellä Espanjan, Algerian ja Marokon välisellä merialueella.

Valvontalentokoneet ilmoittivat havainnoista Espanjan rannikkovartiostolle, joka ryhtyi jatkotoimenpiteisiin.

Lentokoneryhmän johtaja, kapteeni Lauri Pakkala kertoo, että valvontakone oli varustettu erinomaisella tutka- ja kamerajärjestelmällä.

– Meillä on erinomainen kamerajärjestelmä, jolla näkee välittömästi onko kyse isolla kumiveneellä kulkevista laittomista siirtolaisista vai huumepaketeilla täytetystä pikaveneestä. 

 Kuukauden aikana Välimerellä havaittujen laittomien maahantulijoiden ja huumeiden salakuljettajien määrä on kuitenkin tietoa, jota Pakkala ei voi kertoa. Vain EU:n rajaturvallisuusvirasto Frontex voi tiedottaa valvontaoperaation tuloksista.

– Ihan tarkkoja yksityiskohtia valvonnan tuloksista en voi kertoa. Me lennettiin kuitenkin joka päivä, mutta ihan kaikilla lennoilla emme tehneet havaintoja. Sanotaan näin, että useita havaintoja kuitenkin kuukauden aikana tehtiin.

Espanjan rannikko ei ole pahimpia alueita siirtolaisten ja huumeiden salakuljetuksessa. Ongelmallisin alue on Italian rannikko.

 –  Välimeren kannalta kovin paine tällä hetkellä on Italiassa eli Libyasta ja Egyptistä Italian suuntaan liikenne on selkeästi tällä hetkellä aktiivisin. Espanjassa on myös paljon liikennettä, mutta siellä ei puhuta ollenkaan samoista lukemista kuin Italiassa tällä hetkellä, Pakkala kertoo.

Rajavartiolaitoksen kuukauden mittaisen operaation Välimerellä rahoitti EU:n rajaturvallisuusvirasto Frontex.

 

 

Lue myös:

    Uusimmat