Rajavartiolaitos vahvisti – venäläiskone loukkasi Suomen ilmatilaa

Rajavartiolaitoksen tutkinnassa on varmistunut, että Venäjän valtion kuljetuskone loukkasi lauantaina Suomen ilmatilaa Hankoniemen lähellä.  

Venäjä kielsi tapauksen viikonloppuna.

Rajavartiolaitoksen mukaan venäläiskone päätyi mitä ilmeisemmin Suomen ilmatilaan väistäessään ukkosrintamaa, mutta taustalla epäillään olevan myös koneen ohjaajan välinpitämättömyys.  

Suomen aluelennonjohto oli yhteydessä venäläiskoneeseen ennen sen saapumista Suomen ilmatilaan. Koneelle ilmoitettiin, ettei sillä ollut lupaa saapua Suomen ilmatilaan, mutta venäläiskone ei reagoinut ohjeeseen.   

Koneen ohjaajalle ei ole tulossa seuraamuksia, koska hänen henkilöllisyytensä ei ole tiedossa, sanoo Suomenlahden merivartioston apulaiskomentaja Ismo Siikaluoma. Alueloukkauksesta voi saada sakkoja tai enintään vuoden vankeutta.  

Idästä saapunut kone tuli Suomen ilmatilaan hieman ennen iltaseitsemää Kemiönsaaren kunnan eteläisellä merialueella. Kuljetuskone kävi syvimmillään kuusi kilometriä Suomen puolella ja poistui muutaman minuutin jälkeen.

Ilmatieteen laitos vahvistaa, että Hankoniemen edustalla oli ukkosta ilmatilaloukkauksen aikaan.  

Suomen puolella kävi sotilaskuljetuskone Antonov AN-26.  

Rajavartiolaitos tutkii myös toista epäilyä, jonka mukaan Venäjän ilma-alus olisi käynyt luvatta Suomen alueella maanantaina. Siikaluoman mukaan maanantaisen tapauksen tutkinnasta on määrä kertoa lisää huomenna tai viimeistään perjantaina.  

Lue myös:

    Uusimmat