Mainos

Rajavartiolaitos: Ilmatilaa loukanneiden tunnistus on varma

Rajavartiolaitoksen mukaan epäiltyihin alueloukkauksiin syyllistyneiden venäläisten sotilaskoneiden tyypistä ei ole mitään epäselvyyttä.

Rajavartiolaitos pitää kiinni tiedosta, että viime viikon tapauksissa oli kyse Venäjän armeijan Antonov AN-26 -kuljetuskoneesta ja Tupolev TU-154 -rahtikoneesta.

– Tunnistus on varma, sanoo tapauksia selvittänyt tutkinnanjohtaja Juho Vanhatalo.

Suomen Kuvalehti kyseenalaisti keskiviikkona Rajavartiolaitoksen tiedot. Lehti kertoi jo aiemmin, että ilmatilaa loukanneet koneet olisivat Venäjän uudenaikainen SU-35S-hävittäjä sekä taistelunjohto- ja tutkavalvontakone Berijev A-50U.

Keskiviikkona lehti kertoi, että se on saanut tietonsa nimeämättömän Nato-maan sotilastiedustelusta. Lehden mukaan on pidettävä todennäköisenä, että koneet olivat SU-35S ja Berijev A-50U tai että ne olisivat ainakin tuolloin olleet liikkeellä samalla alueella ja samaan suuntaan.

Sotahistorian dosentti Markku Salomaa myöntää kirjoituksessaan Suomen Kuvalehdessä, etteivät tiedot istuneet Suomen viranomaisten välittämään yleiskuvaan.

– Suomen tekniikkana ovat vain omat tutkat ja hävittäjien tunnistuslennot, jos ne ehtivät paikalle. On vaikea mennä toteamaan ehdottoman varmasti, kuka on oikeassa, kun ilmatilan loukkausten tekijät itse vaikenevat, Salomaa kirjoittaa.

Tiedotettiin tavallista enemmän 

Salomaan kirjoituksessa väitettiin, ettei viranomaisten velvollisuuksiin kuulu esittää arveluita tai selityksiä ilmatilan loukkaajien oletetuista motiiveista tai tapausten syistä. 

Rajavartiolaitoksen tutkinnassa ensimmäisen tapauksen syyksi epäiltiin huolimatonta navigointia, väärinymmärrystä ohjaajan ja lennonjohtajan välillä sekä säärintaman väistämistä. Toisen tapauksen epäillään johtuvan huolimattomasta navigoinnista ja mahdollisesti säärintaman väistämisestä.

Tutkinnanjohtaja Vanhatalo kertoo, että tapauksen tutkinnasta tiedotettiin huomattavasti enemmän kuin normaalisti.

– On aivan selvää, että yleisöä kiinnostaa ja on suuri julkinen intressi saada sitä tietoa.

Suomen Kuvalehden päätoimittaja Tapani Ruokanen ei vastannut keskiviikkona STT:n soittopyyntöihin. Lehden toimituspäällikkö Jyrki Jantunen ei halunnut kommentoida uutista.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.