Rajavartiolaitos ei ole saanut Snowden-ohjeistusta

Vanhentuneella tai mitätöidyllä passilla Suomeen pyrkivän matka tyssäisi auttamatta rajalle. Rajavartiolaitoksen järjestelmät ovat yhteydessä lukuisiin eri rekistereihin, ja sähköisesti tehtävä passintarkastus paljastaisi matkustusasiakirjojen puutteet.

– Kyllä kansallisten passien voimassaolot ja niiden peruutukset tulevat järjestelmiin näkyviin, kertoo asiantuntija Vesa Partanen rajatarkastusyksiköstä.

Rekisterit eivät ole ainoa tietolähde passintarkastuksessa. Rajavartiolaitos saa Partasen mukaan myös ulkoministeriön kautta tietoja ulkomaiden kansalaisten perutuista passeista.

Yhdysvallat on mitätöinyt urkintavuotaja Edward Snowdenin passin ja vedonnut länsimaihin tämän pysäyttämiseksi. Partasen tiedossa ei ole, että Rajavartiolaitokselle olisi annettu mitään lisäohjeistusta sellaisen tilanteen varalta, että Snowden yllättäen päättäisi pyrkiä Suomeen.

Vaikka Snowden ei omalla passillaan Suomeen enää pääsekään, hän voisi halutessaan jättää rajalla turvapaikkahakemuksen.

Suomalaisilla viranomaisilla ei ole tarkkaa käsitystä, kenelle Yhdysvallat voisi Suomessa osoittaa avunpyyntönsä. Maanantaina ainakaan ulko-, sisä- ja oikeusministeriössä ei tiedetty Yhdysvaltojen ottaneen yhteyttä Suomeen.

Keskusrikospoliisista todettiin, että avunpyyntö voisi tulla myös heille, mutta he eivät pystyisi kommentoimaan asiaa.

(MTV3 – STT)

Lue myös:

    Uusimmat