Rajavartiolaitos apuun syrjäseutujen hälytystehtävissä

Väestön ikääntyminen vaikeuttaa hätäpalvelujen järjestämistä syrjäseudulla. Tehtävät siirtyvät tulevaisuudessa osittain Rajavartiolaitokselle.

Hälytyspalvelujen järjestämisestä syrjäseuduilla on kasvamassa suuri ongelma, kun väestö ikääntyy. Tämä selviää sisäministeriön tuoreesta raportista.

Hälytyspalvelujen kysyntä ei vähene harvaan asutuilla seuduilla samassa suhteessa kuin väestö vähenee. Palvelujen turvaaminen vaatiikin syrjäseuduilla kasvukeskuksia enemmän henkilöstöä suhteessa väestöön. Usein harvakseltaan asutuille seuduille jää sellaista väkeä, joka työllistää poliisia joka tapauksessa.

Sisäministeriön kansliapäällikkö Ritva Viljanen painottaa, että hälytysten reaktionopeus ei saa missään nimessä nousta syrjäseuduilla liian pitkäksi. Viljasen mukaan haja-asutusalueilla asuvien ihmisten on oltava kaupunkilaisten kanssa samassa asemassa.

Rajavartiolaitoksesta monitoimija

Rajavartiolaitoksesta tulee yhä enemmän monitoimija syrjäseuduilla. Rajavartiolaitos tekee entistä enemmän rikosten esitutkintaa ja hoitaa poliisitehtäviä.

- Turvallisuuspalvelujen järjestäminen on haaste. Syrjäseuduillakin on tärkeää tulla äkkiä paikalle, jos on tapahtunut rikos, Viljanen sanoo. Rajavartiolaitos on saanut kuluvan vuoden aikana lisää toimivaltaa. Lainsäädännön muutoksen takia se voi suorittaa kiireellisen poliisitehtävän ilman poliisin tekemää virka-apupyyntöä.

Työryhmä korostaa etenkin eri viranomaisten yhteistyötä. Käytännössä tavoitteena on perustaa esimerkiksi palvelupisteitä, joista voisi saada monen viranomaisen palveluita samalta luukulta. Lisäksi tavoitteena on laajentaa turvapalveluita tarjoavien yritysten ja viranomaisten työnjakoa niin, että tilanteiden ensivaiheen hoitaisi se, joka on luontevimmin paikalla.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat