Mainos

Rajavartiolaitoksen arvio: Pakolaiskriisin keskellä salakuljetustapaukset lisääntyvät

Rajavartiolaitoksen kerrottiin tänään tutkivan poikkeuksellisen laajaa ihmissalakuljetustapausta. 


Rikollisryhmän epäillään tuoneen Irakista Suomeen laittomasti yli 100 ihmistä. Suomen ja Ruotsin viranomaiset ottivat yhteisessä operaatiossa kiinni 15 ihmistä, joista osa on suomalaisia.

Rajavartiolaitoksen apulaispäällikkö Ilkka Laitinen kertoo MTV Uutisille, että salakuljetustapaukset uhkaavat lisääntyä pakolaiskriisin keskellä.

-Kyllä ne tuppaavat kulkemaan samaa tahtia kuin turvapaikanhakijoiden tulo tänne Suomeen. Mitä isompi volyymi, niin sitä enemmän näitä juttuja tulee esille.

Laitisen mukaan viranomaisten kamppailu salakuljettajia vastaan edellyttää hyvää tiedustelutietoa tai sitten sitä, että omien havaintojen perusteella päästään kiinni tapausten juureen.

-Sitten alkaa kova esitutkintatyö ja siihen tietysti viranomaisyhteistyö kansallisesti ja myös kansainvälisesti. Ne tuovat sitä aineistoa, jolla juttu saadaan kokoon.

Resurssien riittävyydestä puhuttaessa pitää Laitisen mukaan puhua myös priorisoinnista.

-Kaikkein tärkeimmät tehtävät hoidetaan, mutta on selvää, että silloin kun työtä on enemmän kuin mihin voitaisiin keskittyä, niin sitten hoidetaan kaikkein tärkeimmät tehtävät ensimmäisinä.

Yksi Euroopan keskeisiä ihmissalakuljetuksen solmukohtia on Istanbul. Turkin kautta tulee turvapaikanhakijoita länteen ja laiton kauppa on kovaa. Laitisen mukaan Suomi ja EU voivat tehdä Turkin suhteen viranomaisyhteistyötä ja tietojen vaihtoa.

-Se edellyttää hyvin luottamuksellisia suhteita, että päästään sille tasolle tietojen vaihdosta, joilla on yksittäisen  rikostapauksen tutkinnassa merkitystä. Sekin riittää hyvin jo alkuun, että  on ylipäätänsä keskusteluyhteys ja yleisempää, vähän strategisempaa tietoa.

Laitisen mukaan tilanteessa yhteyshenkilöt ja yhteysupseerit ovat avainasemassa.

Laitinen pohtii, että tällä hetkellä on aiempaa paremmat edellytykset saada pakolaiskriisi paremmin hallintaan.

-Nyt näyttää siltä, että on löytymässä uusi vaihde sille, että tilanne saataisiin paremmin hallintaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.