Mainos

Rajavartijoiden sopimuskiistaan haetaan sopua

Ratkaisua Rajavartioliiton uhkaavan lakon alkamisesta odotetaan aamupäivällä. Jos sopua ei synny, Rajavartioliitto aloittaa kuukauden pituisen lakon tänään kello 12.

Rajavartioliitto ja Rajavartiolaitos jatkavat parhaillaan kahdenkeskisiä neuvotteluja. Ratkaisua Rajavartioliiton tänään uhkaavan lakon alkamisesta odotetaan aamupäivällä.

Neuvottelut keskeytettiin puolen yön jälkeen. Tuolloin osapuolet arvioivat, että edistystä on tapahtunut siinä määrin, että kiistaa päätettiin selvittää niin kauan, että asiat voitaisiin aamulla viedä valtakunnansovittelijan käsittelyyn.

Mikäli sovintoa ei saada aikaan, Rajavartioliitto aloittaa kuukauden pituisen lakon kello 12.

Työnantaja vaatii sopua lakkorajoista

Rajavartiolaitoksen esikunnan henkilöosaston päällikkö kommodori Matti Möttösen mukaan molempien osapuolten tavoitteena on ratkaista kiista ennen lakon alkamista.

- Sanoisin, että nyt on hyvät mahdollisuudet välttää lakko.

Yön neuvotteluissa oli tarkoitus selvittää mahdollisuudet sopia lakkorajoista siten, että lakko ei vaarantaisi yleisurheilun MM-kisojen turvallisuutta. Työnantaja pitää tätä ehtona neuvottelujen jatkamiselle.

Yöllä sekä lakkorajoja että itse sopimuskiistoja koskevia kysymyksiä selvitettiin rinnakkain. Rajavartioliiton pääluottamusmiehen Markku Pietikäisen mukaan liiton hallitus käsittelee tilannetta illan kokouksessaan. Mikäli lakkorajoja koskevat ongelmat saada ratkaistua, neuvotteluja voidaan jatkaa kiistaa aiheuttaneista palkkakysymyksistä.

Eduskunta voi käsitellä lakiesitystä tänään

Mikäli lakko jatkuu vielä heinä- ja elokuun puolelle, lakkorajat ja työtaistelun aikana tehtävän suojelutyön määrä vaikuttavat yleisurheilun MM-kisojen turvallisuuteen.

Rajavartijoiden lakon vaikutuksia rajoittavan "pakkolain" käsittely keskeytyi eduskunnassa perjantaina, kun SDP:n eduskuntaryhmä ei hyväksynyt esitystä lain säätämisestä pika-aikataululla. Ellei kiistassa synny sopua, asian käsittely jatkunee perustuslakivaliokunnassa tänään.

Liitto teki muutoksia Saloniuksen esitykseen

Rajavartioliiton puheenjohtajan Reijo Kortelaisen mukaan esitys on tehty valtakunnansovittelijan perjantaina jättämän sovintoesityksen pohjalta. Siinä on kuitenkin muutoksia, jotka koskevat lähinnä palkkoihin sisältyviä lisiä ja korvauksia. Liitto on hylännyt sovintoesityksen kaksi kertaa, koska siinä ei heidän mielestään ole riittävästi otettu huomioon rajavartijoiden työn erityisolosuhteita.

Rajavartiolaitoksen tavoitteena on saada aikaan virkaehtosopimus, jonka palkkausjärjestelmä vastaa muiden valtion työntekijöiden omaksumaa järjestelmää. Palkkausjärjestelmän piirissä on noin puolet muihin liittoihin kuuluvasta Rajavartiolaitoksen henkilöstöstä.

Neuvotteluja 1600 rajavartijan sopimuksista on käyty noin puoli vuotta ilman mainittavaa edistystä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.