Mainos

Rajavartiolaitoksen apulaisjohtaja: Pakolaisvirran hallintaan saaminen keskeisin haaste

Länsi-Balkanin kaaosta puinut hätäkokous päättyi viime yönä 17-kohtaiseen ohjelmaan, jolla yritetään helpottaa pakolaisten ahdinkoa ja hillitä hallitsematonta väestöliikettä.

Ohjelmaa on jo etukäteen ehditty moittia epärealistiseksi. 

Rajavartiolaitoksen apulaispäällikkö Ilkka Laitinen toteaa, että kyseinen ohjelma on eräänlainen peruskattaus jossa ei ole oikeastaan uusia elementtejä

-Siinä korostetaan nyt humanitääristä tilannetta, joka on ollut kaikesta päätellen tämän ohjelman rakentamisen pontimena. Nyt on saatu tämän reitin varrella olevia valtioita siihen mukaan Euroopan Unionin jäsenvaltioiden lisäksi niin se antaa oman mausteensa.

Laitisen mukaan keskeisin haaste tilanteessa on jatkuvan pakolaisten virran hallintaan saaminen.

-Sen sijaan, että katsottaisiin vain yhtä kohtaa koko prosessissa niin pitää katsoa kokonaisuutta. Rajat pitää olla valvottuina, rekisteröinnin pitää tapahtua niin lähellä ulkorajaa kuin mahdollista ja prosessin infrastruktuurin ja logistiikan pitää tukea sitä, että viranomaiset voivat tehdä työnsä niin huolellisesti kuin mahdollista.

Haaste on valtava ja koko tilanne edellyttää Laitisen mukaan etulinjan valtioiden lisäksi mittavaa panostusta myös muilta jäsenvaltioilta.

Laitinen kiteyttää, että olennaista on se, että ihmisten liikkuminen pitää saada tapahtumaan viranomaisten ehdoilla tapahtuvaksi.

Korjattu kirjoitusvirhe otsikosta 26.10. klo 23.25.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.